Календар на всю голову. 23 вересня

Цього дня запущений веб-браузер Mozilla Firefox й відбулася презентація першої версії операційної системи «Android».

23 вересня 63 року до н.е. народився Октавіан Август - давньоримський політичний діяч, видатний полководець, засновник Римської імперії. 13 раз він займав посаду консула, був великим понтифіком і мав повноваження трибуна. Отримав почесний титул «батько батьківщини» («pater patriae»). Саме на честь цього римського імператора і названий восьмий місяць року.

23 вересня 1122 року імператор Священної Римської імперії Генріх V відновив право Папи Римського призначати єпископів і гарантував церкві повернення раніше захоплених церковних земель.

23 вересня 1215 року в місті Дайцу («Північна столиця», тепер - Пекін) народився Хубілай-Хаан - монгольський хан, засновник монгольської держави Юань, до складу якого входив Китай.

23 вересня 1595 року іспанський уряд прийняв рішення не винищувати індіанське населення Вест-Індії, а хрестити його, розділивши колонії на території місій.

23 вересня 1835 року в Парижі помер Вінченцо Белліні - знаменитий італійський композитор, автор 11 опер, включаючи «Пірат», «Чужоземка», «Заїра», «Сомнамбула», «Норма», «Пуритани» та ін.

23 вересня 1848 року в печі свого будинку американець Джон Куртіс зробив на продаж загорнуті в папірці шматочки смоли - першу в світі жуйку. На ціннику тоді значилося «Чиста гума з ялиновим екстрактом зі штату Мен». Два роки по тому він використовував більш дешевий парафін, в який для додання приємного запаху додавалися спеції. Дуже швидко Куртіс розбагатів. Він побудував три фабрики, де вироблялася жуйка, але не міг організувати масовий збут своєї продукції. Жувальна гумка не витримувала тривалого зберігання. Навіть після короткострокового перебування під прямими променями сонця або на холоді вона втрачала товарний вигляд.

23 вересня 1861 року в місті Альбек (Лангенау, Німеччина) народився Роберт Бош - німецький промисловець, інженер і винахідник, що придумав свічку загоряння. Засновник компанії «Robert Bosch GmbH».

Джерело: www.bosch.kz

23 вересня 1867 року в місті Гудмен (Міссісіпі, США) народився Джон Ломакс - американський фольклорист, педагог. Він брав участь в етнографічних експедиціях. На підставі зібраних матеріалів вчений видав збірку «Американські балади і народні пісні» (1934). З 1934 року Джон Ломакс був куратором Архіву американської народної пісні Бібліотеки Конгресу США. Саме він створив найбільший фольклорний архів, що сприяло збереженню американської пісенної спадщини, а також діяльності виконавців і дослідників народної музики. Як педагог Джон Ломакс виховав багато музичних фольклористів.

23 вересня 1870 року в Каннах, Франція, помер Проспер Меріме - французький письменник і перекладач, один із перших у Франції майстрів новели. В якості головного інспектора історичних монументів він завідував складанням реєстру історичних пам'яток (т.зв. база Меріме), був членом Французької академії, сенатор Другої імперії. Прозаїк багато зробив для популяризації у Франції російської літератури, яку регулярно переводив.

23 вересня 1872 року в селі Білявинці (нині - Тернопільська область) народилася Соломія Крушельницька - українська оперна співачка (меццо-сопрано), педагог. За життя вона стала однією з видатних вокалісток світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Соломії на оперних сценах світу були визнанням української музики й мистецтва.

Джерело: lovelylife.in.ua

23 вересня 1877 року в Парижі, Франція, помер Урбен Жан Жозеф Ле Вер'є - французький математик, який займався небесною механікою, більшу частину життя пропрацював в Паризькій обсерваторії. Його найбільш відомим досягненням є передбачення існування невідомої планети Сонячної системи, названої потім Нептуном, зроблене за допомогою математичного аналізу астрономічних спостережень.

23 вересня 1887 року в селі Андріївка (нині - Запорізька область) народився Олексій Синявський - видатний український мовознавець і педагог, професор (1920), провідний діяч у нормуванні української літературної мови (1917-1933), фактичний редактор остаточного тексту «Українського правопису» ( 1927).

23 вересня 1889 року в Лондоні, Велика Британія, помер Вільям Вілкі Коллінз - англійський письменник, драматург, автор 27 романів, 15 п'єс і більш ніж півсотні оповідань. Автор книг «Місячний камінь», «Жінка в білому» і ін.

Фото: London Stereoscopic Company

23 вересня 1891 року в селі Стріхівці (нині - Хмельницька область) народився Микола Михайлович Любинський - український дипломат і мовознавець, політичний діяч періоду Української національної революції 1917-1920 рр. Член Центральної Ради і член української делегації на переговорах в Бресті. У березні-квітні 1918 року - міністр закордонних справ УНР.

23 вересня 1899 року в Переяславі, Полтавської губернії (нині - Переяслав-Хмельницький, Київська область) народилася Луїза Невельсон - відома американська скульпторка-модерніст українського походження. Успіх до неї прийшов після 1958 року, коли авторські роботи показали в Музеї сучасного мистецтва і Музеї американського мистецтва. Скульптури Луїзи Невельсон оцінили глядачі Лондона, Парижа, Брюсселя, Стокгольма, Токіо, Турина і Цюріха.

23 вересня 1900 року в місті Новий Сонч, Польща, народився Володимир Кубійович - український громадсько-політичний діяч, географ, дійсний член НТШ (1931), голова НТШ в Європі (1952), головний редактор «Енциклопедії українознавства» (1965-1984) .

23 вересня 1910 року з другої спроби перуанський льотчик Хорхе «Гео» Чавез першим в світі перелетів через Альпи. Для сміливців аероклуб Італії встановив приз в розмірі 20 тис. долларів, хто зуміє пролетіти над Симплонским перевалом між швейцарським селом Бриг і італійським містом Домодоссола неподалік від Мілана. Коли найнебезпечніші ділянки були пройдені і мета була близька, на висоті 30 м літак звалився вниз. Пілота витягли з уламків, але він, так і не прийшовши до тями, через чотири дні помер.

23 вересня 1913 роки 25 річний французький льотчик Ролан Гаррос здійснив перший в історії безпосадочний переліт через Середземне море - з Франції в Туніс. За це він був нагороджений Орденом Почесного Легіону і по цей день вважається Національним героєм Франції.

23 вересня 1919 року на спільному засіданні Директорії та уряду УНР і ЗУНР було проголосовано рішення негайно розпочати воєнні дії проти Добровольчої армії генерала Денікіна.

23 вересня 1921 року в Празі вийшов перший номер газети «Громадський вісник» - орган Українського громадського комітету.

23 вересня 1926 року в місті Гамлет (Північна Кароліна, США) народився Джон Колтрейн - видатний американський джазмен, саксофоніст і композитор. Один з найвпливовіших джазових музикантів другої половини XX ст., тенор і сопрано-саксофоніст і бенд-лідер.

Источник: Flipboard

23 вересня 1930 року Йоганн Остермайер запатентував фотоспалах. Фотоспалах - лампа, за допомогою якої здійснюється миттєве висвітлення об'єкта зйомки при фотографуванні.

23 вересня 1930 року в Олбані (Джорджія, США) народився Рей Чарльз - знаменитий американський музикант, блюзмен, співак, піаніст і композитор. На батьківщині його називали одним з найбільш значних «істинно американських» музикантів післявоєнного часу. Артист записав 70 альбомів, був нагороджений 17 преміями «Grammy», введений в Зали слави рок-н-ролу, джазу, кантрі і блюзу, а також в Зал слави рідного штату Джорджія.

Джерело: Pinterest

23 вересня 1932 року регіони Неджд, Хіджаз, Ель-Хаса і Катіф були об'єднані в нове єдине королівство, яке отримало назву Саудівська Аравія.

23 вересня 1935 року на засіданні військового трибуналу, Київського військового округу, відомий український письменник Борис Антоненко-Давидович відкинув всі свідчення як брехливі. На підставі численних фальсифікацій у «приналежності до контрреволюційної націоналістичної організації» (УВО) письменника засудили до десяти років виправно-трудових таборів.

23 вересня 1938 року у Відні, Австрія, народилася Ромі Шнайдер - австрійська кіноактриса, зірка австрійського, німецького і французького кінематографа. Вона блищала в картинах «Сіссі - молода імператриця», «Сіссі: Важкі роки імператриці», «Безневинні з брудними руками», «Стара рушниця», «Процес» і ін.

23 вересня 1939 року в місті Хампстед, Велик Британія, помер Зигмунд Фрейд -знаменитий австрійський психоаналітик, лікар-психіатр, психолог і невролог. Він найбільш відомий, як засновник психоаналізу, який справив значний вплив на психологію, медицину, соціологію, антропологію, літературу і мистецтво XX в. Інтерес до теорій вченого не згасає і в наші дні.

Фото: Getty Images

23 вересня 1943 року у Мадриді, Іспанія, народився Хуліо Іглесіас - іспанський співак, який продав більше 300 млн платівок і став найбільш комерційно успішним іспаномовним виконавцем за всю історію. Більшість пісень соліст записав  іспанською, англійською та французькою мовами. Крім того, в його репертуарі є пісні на італійській, португальській, івриті, німецькій, неаполітанській, каталонській, галісійській, японській, тагальській і на інших мовах.

23 вересня 1949 року в місті Лонг-Бранч (щт. Нью-Джерсі, США) народився Брюс Спрінгстін - американський фолкрок-співак, гітарист і композитор. Він став відомим завдяки рок-пісням з поетичними текстами, основною темою яких стала його батьківщина - Нью-Джерсі. Журнал «Rolling Stone» розташував його №23 в списку найбільших виконавців в історії музики. Брюс - двадцятикратний лауреат премії «Grammu», володар кінематографічних премій «Oscar» і «Golden Globe» за кращі пісні для стрічок «Філадельфія» і «Рестлер».

23 вересня 1952 року кандидат у віце-президенти від республіканців Річард Ніксон виступив по телебаченню і відкинув звинувачення в отриманні хабара в розмірі $ 18 тис., продемонтрувавши телеаудиторії подарованого йому цуценя кокер-спанієля на прізвисько Чеккерс. Через 20 з гаком років цуценя під рукою не виявилося, і вже президент США Ніксон був змушений з ганьбою залишити пост.

Джерело: Twitter

23 вересня 1968 року американська рок-група «The Stooges» з Енн-Арбор, Мічиган, США де фронтменом починав Іггі Поп, підписала контракт на $5 тис з фірмою «Elektra Records» на випуск дебютного альбому. Однойменний дебютний альбом - «The Stooges», продюсував гітарист Джон Кейл з «Velvet Underground». Альбом гаражної групи з'явився 5 серпня 1969 року і зайняв 106 місце в хіт-параді США.

23 вересня 1973 року в Сантьяго, Чилі, помер Пабло Неруда - чилійський поет і політичний діяч, автор поетичних збірок «Іспанія в серці», «Меморіал Чорного острова» і ін. Лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (1971).

Джерело: Sputnik Mundo

23 вересня 1975 року в Сімферополі, Крим, померла Лідія Чернишова - українська артистка балету, балетмейстер. З 1971-1975 рр. - керувала жіночим вокально-хореографічним ансамблем «Таврія» (нині - Сімферопольський державний вокально-хореографічний ансамбль «Таврія» імені Л. Чернишової).

23 вересня 1992 року в американському ядерному полігоні в пустелі Невада був проведений останній ядерний вибух.

23 вересня 1995 року пісня «Boombastic» дозволила ямайському реггі-співаку Шаггі вдруге очолити британський хіт-парад.

23 вересня 1987 року у Вашингтоні, США, помер Боб Фосс - американський танцівник, хореограф, режисер. Один з видатних балетмейстерів ХХ століття. Його життя було яскравим, експресивним, шаленим,  як танець. «Я завжди думав, що помру в двадцять п'ять років. Люди будуть ридати - ах, він був таким молодим!». Боб Фосс помер в 60  і Лайза Міннелі, яка знімалася в його кіношедеврі «Кабаре» («Cabaret», 1972), вимовила кращу епітафію майстру: «Він залишився вічно молодим».

Джерело: Timetoast

23 вересня 1999 року було офіційно оголошено, що в Китаї знайдений найдавніший з музичних інструментів - флейта віком 9000 років.

23 вересня 2002 року запущений веб-браузер Mozilla Firefox.

23 вересня 2002 року в Бельгії набув чинності закон про евтаназію. Депутат-соціаліст Філіп Мау, який сприяв проходженню документа, вітав його прийняття, як факт визнання того, що вмираюча людина, мучаючись від нестерпного болю, може бути «єдиним суддею свого життя». Першою країною, де була дозволена практика евтаназії - навмисного прискорення смерті невиліковного хворого з метою припинення його страждань, - стала Голландія. Відхід з життя на законних підставах для смертельно хворих був легалізований в квітні 2000 року, але став можливий тільки з 1 квітня 2002 року.

23 вересня 2008 року відбулася презентація першої версії операційної системи «Android».

23 вересня 2012 року в Преторії, ПАР, помер Коррі Сандерс - південноафриканський боксер-професіонал, який виступав у важкій ваговій категорії. Чемпіон світу за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO, 2003-2004). Чемпіон світу за версією Всесвітнього боксерського союзу (WBU, 1997-2000), чемпіон Південної Африки (1991-1999) у важкій вазі. Зріст - 193 см. Розмах рук - 196 см. Бойова вага - 102 кг. Напередодні, 22 вересня, в ресторані передмістя Норд-вест Брітс під час збройного пограбування він був смертельно поранений пострілом в живіт бандитами-гастролерами з Зімбабве.

Джерело: klitschko-brothers.com