18 вересня: народний календар і астровісник

Сьогодні Захарії та Єлисавети; чого чекати: дощів чи сонця і шукаємо зиск від консенсусу розуму з емоціями. 

Нині Церква вшановує пам’ять пророка Захарії та праведної Єлисавети – батьків Іоанна Предтечі, а також святих мучеників Єввентія і Максима. Ці святі жили за часів останнього римського імператора-язичника Юліана Відступника і були його тілоохоронцями. Як відомо, Юліан Відступник – племінник імператора Костянтина Великого – того самого, що на офіційному рівні дозволив сповідування християнства в Римській імперії. За життя Костянтина Юліанові довелося досить довго приховувати свої язичницькі погляди, але коли він став імператором, то критися не став, за що власне й отримав промовисте прізвисько «Відступник». Деякі сучасники подейкували, «що не вистачить биків в імперії, аби задовольнити Юліанову жагу до жертвоприношень». Якось Юліан наказав своїм тілоохоронцям окроплювати кров’ю жертовних тварин всі продукти, їжу і навіть воду. Святі Єввентій і Максим не тільки відмовились виконувати наказ, але й публічно докорили імператорові за його віровідступництво. Після цього їх було схоплено і піддано тортурам, а все їхнє майно – конфісковано. Більш того – до в’язниці вони мусили йти голі – в них забрали навіть і одяг. Стратили їх таємно, опівночі, щоби друзі християни не довідалися про їхню мученицьку кончину. Але, як відомо, все таємне колись стає явним – про мужність цих двох воїнів і про їхню мученицьку смерть довідались, а невдовзі і канонізували.

Народні прикмети на сьогодні такі: якщо в лісі чимало горобини – осінь буде дощова. Коли листя на горобині на цю пору вже пожовкло – осінь буде ранньою і холодною, такою ж буде і зима. А ще цей день вважався досить сприятливим для всілякого роду гадань, адже сьогодні Єлисавети – матері Іоанна Пророка, яка колись сповістила пресвятій Діві Марії про народження Ісуса. 

З іменинами вітайте Афанасія, Захара, Єлизавету, Гліба, Раїсу, Максима, Олександра.

9 і 10 місячні дні. Місяць у Козерогу. Нарешті! Зорі пророкують, що сьогодні та завтра – чи не найліпший час для гармонійного поєднання розуму з емоціями. Навіть найемоційніші з нас, ті, хто заводиться з півоберта, можуть ухвалювати цілком відповідальні рішення і здійснювати досить ефективні вчинки. Ділові та особистісні стосунки, засновані на діловому зиску і вмінні дотримуватися певних правил і зобов’язань, гарантують переконливий результат для обох сторін. Прагнення ризику урегульовуватиметься можливістю контролю. Продумані і прораховані фінансові операції можуть бути цілком вдалими.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1958 році: +1,4; а найтеплішим у 1939 – +28,3.