Супрун дала поради, як "прокачати" мозок

Те, що ігри для мозку не мають особливої ефективності, не означає, що вони шкідливі. Втім, коли йдеться про час та користь - краще обирати іншу активність для тренування мозку, від якої справді можна отримати результат.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о.міністра охорони здоров`я України Уляна Супрун.

"Сьогодні кількість та різноманітність засобів для розвитку пам‘яті і в цілому когнітивних навичок вражає. У відкритому доступі онлайн-курси, різноманітні освітні програми та ресурси, які допомагають тренувати пам‘ять, здатність швидко робити розрахунки чи просто дізнаватись нову інформацію. Поряд з ними популярність здобувають і спеціальні додатки та програми для тренування мозку. Чи допомагають такі додатки стимулювати розумову діяльність, науковці поки точно стверджувати не можуть", - написала Супрун.

За її словами, в одному систематичному огляді вказано, що більшість з таких програм не довели своєї ефективності в покращенні когнітивних навичок, які ми застосовуємо в щоденному житті. Натомість доведено, що такі ігри допомагають стимулювати лише ті навички, які потрібні для виконання завдань під час гри.

В.о. міністра охорони здоров`я дала кілька порад, як можна ефективно тренувати мозок.

Зокрема, виконання одноманітних задач не сприяє покращенню роботи мозку. Кращий варіант - обрати новий незвичний вид діяльності. Вивчення іноземної мови чи освоєння музичного інструмента - чудово для цього підійдуть.

Крім того, треба подорожувати та шукати нові шляхи. "Освоєння нової місцевості - це завжди хороший інструмент, щоб активувати мозок. Якщо це інша країна, ми маємо повністю переключитись та виконати незвичні завдання в новій місцевості - від пошуку шляху додому до покупок в магазині. Схожу вправу можна робити і вдома, наприклад, кожного разу змінювати шлях на роботу... Така активність впливає на гіпокамп у мозку - місце навчання і пам‘яті", - зазначила вона.

Читайте також: Як подолати безсоння: Супрун поділилася своїми лайфхаками

Супрун нагадала, що постійне спілкування - це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам‘яті, а це покращує когнітивні функції. Спілкування із різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі і сповільнює їх ослаблення в процесі старіння.

Вона рекомендує також читати та грати в шахи. А щоб ускладнити завдання - спробувати, наприклад, почитати нову книгу іноземною мовою, а потім обговорити її з друзями.

"Наш мозок потребує тренування так само, як і наше тіло. І чим старше ми стаємо, тим важливіше слідкувати за базовими правилами здорового способу життя. Збалансоване харчування, фізична активність та повноцінний сон допоможуть тримати мозок і тіло в тонусі", - зауважила Супрун.