Вчені довели, що птахи сприймають кольори подібно до людей

На прикладі зебрових амадін вчені показали, що для птахів, так само як і для людей, характерно сприйняття кольорів за категоріями. 

Виявилося, що самки амадін віддають перевагу самцям із червоним, а не помаранчевим дзьобом і при цьому не звертають уваги на рівнозначну зміну інтенсивності кольору дзьоба в рамках цих категорій, повідомляє журнал Nature.

Під концепцією категоріального сприйняття мається на увазі сприйняття стимулів не як унікальних подразників, а як тих, що належать до певного класу сигналів. Категоріальне сприйняття вважається особливістю людської свідомості, проте вчені досі не дійшли згоди у тому, чи є воно характерним для тварин.

Дослідники з університету Дьюка (США) показали, що самки зебрових амадін (Taeniopygia guttata) демонструють справжнє категоріальне сприйняття кольору, принаймні, коли мова йде про вибір самця. Колір дзьобів самців амадін варіює від світло-помаранчевого до темно-червоного. Вчені виявили, що червоний колір дзьоба асоціюється з більш широким репертуаром клітинної імунної відповіді у особин, отже, з точки зору імунного різноманітності самкам вигідніше вибирати червонодзьобих самців, що вони і роблять в реальності. Виявилося, однак, що при цьому пріоритети самок не змінюються лінійно зі збільшенням «червоності» за хроматичною шкалою, а визначається просто: червоний чи ні.

Для того щоб довести наявність у самок амадін категорій «червоний» і «не червоний», вчені скористалися колірною системою Манселла і вибрали з неї вісім відтінків, рівновіддалених одне від одного на хроматичній шкалі. Кольори були позначені номерами від одного до восьми, де перший номер відповідав «найчервонішому», а восьмий «найпомаранчевішому». Дослідники виготовили однотонні або двоколірні паперові кружечки і використовували їх для того, щоб прикрити отвори в дощечці, куди поміщали зерно. Щоб визначити, як птахи реагують на перехід від одного відтінку до іншого, їм пропонували відрізняти двоколірні кружечки від одноколірних.

Читайте також: Лемури знаходяться під загрозою вимирання – вчені

Для початку самок амадін натренували відрізняти одноколірні кружечки від двоколірних за допомогою смачної винагороди. Безпосередньо в експерименті птахам пропонували кружечки з комбінаціями відтінків першого номера з усіма іншими, або восьмого з усіма іншими. Дослідників цікавило, чи будуть птахи розпізнавати всі кружечки як двоколірні, чи тільки з тими парами відтінків, які відносяться у них до різних категорій.

Виявилося, що птахи дійсно проводять межу між відтінками - номери з першого по п'ятий вони визначили як один колір, а з шостого по восьмий - як інший. В результаті кружечки з поєднаннями відтінків 1-6 вони частіше розпізнавали як двоколірні, а 1-5 - як одноколірні, і навпаки - поєднання 5-8 розпізнавали як двоколірні, а 6-8 - як одноколірні.

Розпізнавання відтінків кольору тваринами було раніше показано на прикладі восьминогів. Виявилося, що вони активно використовують зміну кольору свого тіла для комунікації один з одним.