26 липня: народний календар і астровісник

Сьогодні собор архангела Гавриїла; чого боялися українці о цій порі, що таке «малгожатки» та спонукаймо себе до добра! 

Цього дня Церква святкує Собор архангела Гавриїла. Це свято відзначається двічі на рік. Уперше – 8 квітня, на другий день після Благовіщення, а вдруге – 26 липня. Архангели в церковній небесній ієрархії, так само як і ангели, належать до нижчої її ланки (є ще середня й вища). Докладно про небесну ангельську ієрархію написано в трактаті Діонісія Ареопагіта «Про небесну ієрархію». А взагалі, як влучно сказав відомий сучасний італійський філософ Джорджо Агамбен – «Ангели – бюрократи Бога».

Архангели є вісниками великих подій і зміцнюють у людях віру. Архангел Гавриїл був тим, хто сповістив Діву Марію про народження Ісуса Христа. Його ім’я перекладається як «Божа твердиня», «фортеця Божа». На іконах архангела Гавриїла зображають з райською гілочкою, яку він приніс Діві Марії або з ліхтарем у правій і дзеркалом у лівій руці.

В народі цей день називали «Громовим», «сердитим празником». Цього архангела українці вважали володарем блискавок, тому намагалися відповідно вшанувати свого покровителя, «щоб блискавкою не спалив хати, скирти».

А поляки вшановують сьогодні святу Малгожату – «найкращу жницю». Перші грушки, які поспівають по цій порі називають «малгожатками».

Сьогодні 13-ий місячний день. Місяць у Козерогу. Десь до 13.00 маємо час завершити всі важливі справи. З обіду починається досить несприятливий для ділової активності час, який триватиме аж по наступний понеділок-вівторок. Агресивні ділові ініціативи, суперечки, з’ясування стосунків і будь-які спроби довести власну правоту приречені на поразку. Концентруймося на власному внутрішньому світові, занурюймося в позитив і любов – найліпшу броню проти всіх агресивних дій як космосу, так і недружнього ближнього. Найбільше прийдешнє затемнення вплине на Левів, Водоліїв, Скорпіонів і Тільців. Найнапруженіші дні тижня: п’ятниця, субота, неділя. Бережіть нерви і серце.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 році: +9,7; а найтеплішим у 1936 -  +35,5.