Календар на всю голову. 21 липня

Цей день в історії - Ніл Армстронг першим із землян ступив на поверхню Місяця.

21 липня 365 року землетрусом частково зруйновано одне з семи чудес світу - Олександрійський маяк. Землетрус викликав цунамі в Середземному морі, в результаті якого було затоплено частину міста, а число загиблих єгиптян, за свідченнями літописців, перевищило 50 тисяч жителів. Після цієї події, маяк значно зменшився в розмірах, але простояв ще досить довго - аж до XIV століття, поки черговий сильний землетрус 1375 року не стер його з лиця землі.

21 липня 1582 року в місті Кіото зробив харакірі Ода Нобунага - військово-політичний лідер Японії періоду Сенгоку, один з найбільш видатних самураїв в японській історії, які присвятили своє життя об'єднанню країни.

Папа Римський Климент XIV

21 липня 1773 року Папа Римський Климент XIV видав буллу «Dominus ac redemptor noster» («Наш господар і рятівник»), оголосивши про припинення діяльності Ордену єзуїтів у всіх без винятку країнах

21 липня 1796 року у місті Дамфріс у віці 37 років помер Роберт Бернс - великий шотландський поет, фольклорист, автор численних віршів і поем, написаних так званою рівнинною шотландською та англійською мовою. У Дамфріс Бернс поїхав у службових справах, хоча вже був дуже хворим. Версій смерті поета безліч. Одні (Джеймс Каррі) стверджують, що причина в надмірному вживанні алкоголю. Інші схиляються до того, що Роберт Бернс помер від наслідків важкої фізичної праці в молодості і хронічного ревмокардіта, яким поет страждав з дитинства.

Пауль Юліус Ройтер

21 липня 1816 року в місті Кассель, Німеччина народився Пауль Юліус Ройтер - німецький підприємець і журналіст, засновник британського інформаційного агентства «Reuters» (1850).

21 липня 1836 року в Парижі народилася Дезіре Арто - бельгійська оперна співачка, племінниця відомого скрипаля Йосипа Арно. У 1858 році вона дебютувала на сцені паризької Гранд-Опери в спектаклі «Пророк» Джакомо Мейєрбера. Вокальні дані, що дозволяли виконувати партії мецо-сопрано, драматичного і лірико-колоратурного сопрано, а також драматичний талант здобули заслужену славу - незабаром співачка домоглася положення примадонни в Паризькій Опері.

21 липня 1865 року в Дрездені раптово у віці 29 років помер Людвіг Шнорр фон Карольсфельд - німецький співак-тенор, перший виконавець ролей в операх Вагнера.

Джессі Джеймс

21 липня 1873 року в окрузі Адер, Айова відбулося перше пограбування поїзда, яке вчинила американська банда Джессі Джеймса. Після нападу на «Rock Island Express» банда отримала $ 3 тисячі.

21 липня 1898 року в Старобільську, Луганської області народився Георгій Лангемак - український радянський вчений, один з піонерів ракетної техніки і один з основних авторів реактивного міномета «Катюша». Він був репресований і 11 січня 1939 року розстріляний в Москві.

21 липня 1899 року в Оук-Парку (штат Іллінойс) народився Ернест Хемінгуей - американський письменник, автор книг «Старий і море», «По кому дзвонить дзвін», «Острови в океані». Ернест Хемінгуей в 1954 році став лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури.

21 липня 1904 року завершилося будівництво Великої Сибірської магістралі, яке тривало 13 років. Офіційно залізниця відкрилася 1 січня 1905 року.

Вацлав Дворжецький

21 липня (3 серпня) 1910 року в Києві народився Вацлав Дворжецький - російський актор українського походження. З 1965 року він активно знімався в кіно і на телебаченні, де зіграв 92 ролі. Найбільші і вдалі роботи у фільмах: «Щит і меч», «Червоне і чорне», «Улан», «Забута мелодія для флейти» та інші.

21 липня 1918 року кримські татари звернулися до Німеччини з проханням оголосити окупований Крим татарським ханством.

21 липня 1919 року в Кам'янці-Подільському за наказом Симона Петлюри контррозвідка заарештувала членів Головного повстанського штабу, які вели переговори з лідерами політичних партій, зухвало поводилися, виявляючи зневагу до Директорії і головного отамана. Через кілька днів отаманів звільнили, але їх загін обеззброїли і вивели з міста.

21 липня 1921 року в Кам'янці-Подільському Хмельницької області народилася Оксана Вікул - українська балерина, відома виконанням українських народних танців в модерному напрямку.

Мавпячий процес

21 липня 1925 року в Дейтоні (штат Теннесі), завершився так званий Мавпячий процес. Про справу 24-річного шкільного вчителя Джона Скоупса, який наважився викладати учням еволюційну теорію Дарвіна, заборонену законом штату, писали всі американські газети. Подивитися на тяжбу прибуло море журналістів з усього світу. Перед будівлею суду висів величезний плакат: «Читайте Біблію щодня!». Журі присяжних після восьмихвилинного обговорення все ж визнало Скоупса винним і оштрафувало вчителя за порушення законів штату на 100 доларів, але це було мінімальним покаранням, передбаченим в подібних випадках.

21 липня 1929 року в Києві агенти ОДПУ арештували академіка Сергія Єфремова. Його звинуватили в організації і керівництві «Спілки визволення України». У квітні 1930 року Єфремов був засуджений до 10-річного ув'язнення з суворою ізоляцією, а 31 березня 1939 році він помер у в'язниці Ярославля за три місяці до закінчення терміну ув'язнення.

21 липня 1937 року Радянський уряд звинуватив у націоналізмі українське державне радіо.

Нані Брегвадзе

21 липня 1938 року в Тбілісі народилася Нані Брегвадзе - радянська грузинська співачка, піаністка, педагог, Народна артистка СРСР (1983).

21 липня 1941 року в Кракові помер Богдан Лепкий - український поет, прозаїк, літературознавець, критик, перекладач, громадсько-культурний діяч, художник. Лепкий похований на Раковецькому кладовищі в склепі свого товариша Ігнатія Шайдзіцького. На надгробку є напис українською мовою «Богдан Лепкий поет».

21 липня 1942 року на світанку, під час бою на Шилівському плацдармі під Воронежем загинув командир роти Павло Вінтман  - український поет, член Національної спілки письменників України (посмертно). Перша збірка віршів «Блакитні сліди» 23-річного автора вийшов тільки в 1977 році.

21 липня 1948 року в місті Шерман, Коннектикут помер Аршил Горки (Востанік Манук Адоян) - американський художник, один із засновників «абстрактного сюрреалізму».

Робін Вільямс

21 липня 1951 року в Чикаго (штат Іллінойс) народився Робін Вільямс - американський актор, лауреат премії «Oscar». Вільямс знімався в таких картинах, як: «Пробудження», «Розумниця Уілл Хантінг», «Суспільство мертвих поетів», «Куди приводять мрії», «Август Раш».

21 липня 1953 року відбулася телевізійна прем'єра фільму-опери «Запорожець за Дунаєм» виробництва Київської кіностудії. «Запорожець за Дунаєм» - перша українська опера, яку написав композитор Семен Гулак-Артемовський.

21 липня 1956 року в Києві урочисто відкрився Український державний цирк. Першу програму підготував постановник Петро Маяцький, який прекрасно володів багатьма цирковими жанрами. Він виступав в номерах «Еквілібристи на першах» і «Римські кільця», а також разом з партнерами підготував номер «Мотогонки по похилому треку». Через рік Петро Маяцький створює свій знаменитий атракціон «Куля сміливості».

21 липня 1966 року народилася Наталія Николаїшин - заслужена артистка України, лауреат Міжнародного конкурсу оперних співаків в Італії (Алькамо, 2000), солістка Національної опери України. Виконавиця оперних партій: Наталки ( «Наталка Полтавка» М. Лисенка), Оксани ( «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Мавки ( «Лісова пісня» В.Кирейка).

Ніл Армстронг

21 липня 1969 року о 3 годині 56 хвилин поблизу кратера в південно-західній частині місячного Моря Спокою командир корабля «Apollo 11», американський астронавт Ніл Армстронг першим із землян ступив на поверхню Місяця. Через 20 хвилин місячний грунт під ногами відчув і Едвін Олдрін. Тим часом третій член екіпажу - Майкл Коллінз, знаходився на борту корабля. Телетрансляція епохальної події в історії людства велася в усьому світі, крім СРСР і Китаю.

21 липня 1975 року в московських магазинах грамплатівок в продаж надійшла гнучка платівка, на якій були записані три пісні Алли Пугачової. Головним хітом, безумовно, була пісня «Арлекіно», з якою молода співачка перемогла на конкурсі «Золотий Орфей». Коштувала платівка 60 копійок і була розкуплена практично миттєво. До речі, на Апрелівському заводі грамплатівок, де друкувався тираж «Арлекіно», адміністрація виставила біля входу з цеху і заводської прохідної міліцейський кордон, оскільки знала - будуть масові крадіжки (робочі проносили гнучкі пластинки під одягом, на животі). Але і це не допомогло, пластинки крали навіть міліціонери. Так майбутня Примадонна увійшла в кожен радянський будинок.

21 липня 1983 року на радянській антарктичній станції «Схід» була зареєстрована найнижча температура на планеті - мінус 89,2 C °.

Pink Floyd

21 липня 1990 року на Потсдамській площі, яка розташована частково в Східному, а частково в Західному Берліні, відбувся рок-концерт, рекордний як за кількістю учасників, так і за зусиллями, витраченими на його організацію. Британська супергрупа «Pink Floyd» на величезній сцені - 165 м на 25 м - відіграла рок-оперу «Wall» в постановці Роджера Уотерса. За підрахунками, в зведенні і подальшому зламі бутафорської стіни з 2500 пінопластових блоків взяли участь близько 200 тисяч осіб. Це дійство символізувало руйнування Берлінської стіни.

21 липня 1992 року патрульний корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси з метою увійти до складу ВМС України.

21 липня 1994 року зробивши по Транссибірській магістралі подорож через Росію, в Москву з вигнання повернувся Олександр Солженіцин.

21 липня 1999 року в Інгушетії перемогли арабські закони: чоловікам дозволено мати чотирьох дружин, якщо вони матеріально здатні всіх їх утримувати.

21 липня 2007 року англійською мовою була видана остання сьома книга про Гаррі Поттера - «Гаррі Поттер і Дари смерті». 11 млн. копій бестселера були продані в перші 24 години після виходу твору англійської письменниці Джоан Роулінг.

Олексій Пукач

21 липня 2009 року в селі Молочки Житомирської області співробітники СБУ затримали Олексія Пукача - колишнього генерала, екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, який причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році. З'ясувалося, що весь цей час розшукуваний жив в Україні і займався сільським господарством. 29 січня 2013 року по звинуваченню в організації і безпосередній участі у вбивстві Георгія Гонгадзе Пукач був засуджений до довічного позбавлення волі

21 липня 2016 року в Києві помер Віктор (Сонцеслав) Крижановський - український художник, доцент кафедри рисунка та професор кафедри дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України, доктор філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету (США), учасник міських, республіканських і міжнародних виставок. Автор і виконавець культурологічного проекту науково-дослідного і практично-етнічного Центру «Вівтар Матері» імені Андрія Мал