«Стежка в долонях» Оксани Щирби: літературне відкриття року

Українська журналістка й письменниця стала лауреатом премії "Літературне відкриття року" за книжку прози

Вручення премії Київської організації Національної спілки письменників України "Літературне відкриття року" провели уже втретє як одну з важливих подій у літературному житті України.  Журі відібрало двадцять дебютних книжок, з яких у результаті голосування визначило трьох переможців. Цьогоріч першу премію заслужено отримала обдарована письменниця, теле- й радіоведуча Оксана Щирба за книгу "Стежка в долонях".

“Перший наклад книжки вийшов у 2017 році, і уже за три місяці його повністю розкупили, чого не очікували ні видавець, ні сама авторка. Тож, у 2018 році побачив світ додатковий наклад другого, оновленого та доповненого видання збірки «Стежка в долонях», яка увійшла до списку українських бестселерів 2017 року. Її також віднесено до топ-п'ятірки кращих книжок минулорічної осені”, – зазначив директор видавництва “Самміт-Книга” Ігор Степурін.

Сама Оксана Щирба зізнається, що перемога стала для неї великим сюрпризом, бо, хоча і звикла по життю бути першою, не сподівалася на таке визнання. Каже, що найбільший подарунок для неї – це вдячність її читача. Втім, висока оцінка критиків надихає та мотивує творити далі, розвиватися та ставати кращою.

«Якби не мої найближчі та найрідніші, які завжди вірили в мене, підтримували мою творчість, надихали та допомагали, якби не важкі уроки долі та боротьба за власне життя; якби не люди, котрі не боялися переповідати цікаві історії зі свого життя, цієї книжки ніколи б не було», – ділиться думками письменниця.

Оксана Щирба уже не уявляє свого життя без творчості. Бо це для неї як повітря, як вода, її вірний психолог та друг на все життя. Пригадує, як все розпочиналося багато років тому, коли робила перші проби пера. Вона багато писала і, звичайно, мріяла видати книгу. Згодом, під час студентських років, заснувала Всеукраїнський літературний проект, щоб відкривати нові імена в літературі та художньому мистецтві. Натомість про популяризацію своєї творчості навіть не замислювалася. Писала виключно для себе, складаючи все в «творчу шухлядку». А коли критики зауважили, що творчістю потрібно ділитися з людьми, вона звернулася до видавництв, аби «дати життя» своїй першій збірці.

Але цю ідею можна було реалізувати тільки за кошт автора, а таких грошей на той час Оксана Щирба не мала. Тож для здійснення дитячої мрії довелося набратися неабиякого терпіння, пройти нелегкий шлях, сповнений розчарування та випробувань.

«Приказка «на все свій час» справдилася, – усміхається Оксана. – Я щаслива, що цей час настав. Переповнюють неймовірні емоції, коли ти береш до рук своє дітище, над яким працювала довгими ночами й де вистраждано стільки особистих переживань і тривог за своїх героїв».

«Стежка в долонях» – це збірка новел, оповідань, есе та повістей, написаних протягом останніх десяти років. На перший погляд такі різні тематично, вони, втім, поєднані спільною стежкою – ці історії реальні, пережиті авторкою особисто, взяті з життя її друзів, близьких, доповнені уявою письменниці й спробою зрозуміти: як визначити той єдиний правильний шлях, який веде до особистісного зростання і відчуття щастя від повноти прожитих днів? Герої оповідань кохають, ненавидять, втрачають і шукають; помиляються, пробачають, мріють та борються. 

Жанр збірки не дуже підпадає під стандартні визначення, вона нагадує одну розлогу притчу про життя ангелів і людей. Сучасні феміністки, безсердечні депутатки, вередливі коханки у цій книжці, звісно, не перемагають, але й жити ближньому не дають. Це роман у новелах та оповіданнях не для розваг чи легкого читання; це книга для справжнього виховання, для тих, хто вміє думати, готовий змінювати на краще не тільки власне життя, а й світ навколо себе.

Письменники Сергій Пантюк та Василь Василашко відзначили неповторний стиль письма, багату, нетривіально-образну, модерну мову та неабияку поетичність у прозі Щирби. Деякі уривки з оповідань сприймаються як вірші. Авторка пояснює це тим, що свою творчість розпочинала з поезії та казок, але згодом, у років тринадцять, зупинилася виключно на прозі. Та схоже, що вміння римувати і поетичність обдарованої авторки збереглися.

За словами Ігоря Степуріна, жанр жіночої прози, есе сьогодні є дуже популярним на європейському книжковому ринку, і особливо приємно, що й у сучасній літературі з'являються такі цікаві автори, як Оксана Щирба, що своєю творчістю виводять українську літературу на принципово новий європейський рівень. «Оксана не тільки чудова талановита письменниця, а й величезний популяризатор читання, відмінний мотиватор і вродлива жінка. Нам, як видавцям, пощастило, що ці рідкісні якості збіглися, і зізнаймося, що перша премія є дійсно заслуженою, тому що українській сучасній літературі не вистачає гарної жіночої прози і яскравих жінок-письменниць», – відзначив  Ігор Степурін.

Аби ближче познайомитися зі своїм читачем, письменниця здійснила Всеукраїнський тур різними містами України, презентувавши книжку. Щоразу Оксана збирає повні зали поціновувачів сучасної  літератури і мріє про сценічне втілення однієї зі своїх повістей.

Лауреатка премії «Літературне відкриття року» переконана, що секрет успіху письменництва – завжди залишатися собою, бути чесним та відвертим із читачем, не боятися оголювати свою душу, ніколи не зупинятися на досягнутому та впевнено йти вперед. Сьогодні Оксана Щирба активно поєднує журналістську та письменницьку діяльність, планує відвідати ще кілька міст України з презентацією та обіцяє уже найближчим часом порадувати читачів новою книжкою.

Ольга Федорів. Київ.