Премія PinchukArtCentre назвала переможців

Фото

Анна Звягінцева стала володаркою головної премії 5 конкурсу Премії PinchukArtCentre - загальнонаціональної премії для молодих українських художників віком до 35 років.

Про це повідомляє прес-служба PinchukArtCentre

"Анна Звягінцева отримала винагороду 250 000 грн, а також місячну резиденцію у майстерні міжнародно визнаного художника. Крім того, художниця автоматично увійшла до списку номінантів на здобуття Future Generation Art Prize 2019, всесвітньої премії у галузі сучасного мистецтва", - ідеться в повідомленні. 

Першу спеціальну премію отримав Микола Карабінович. Група художників – Ярема Малащук та Роман Хімей – здобула другу спеціальну премію. Крім суми 60 000 грн, PinchukArtCentre також запропонує місячну міжнародну резиденцію для кожного з лауреатів.

Микола Карабінович, Голос тонкої тиші, 2018

Переможців обрало і оголосило під час церемонії нагородження в Києві авторитетне міжнародне журі, у складі: Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre; Жанна Кадирова, художниця; Алісія Нок, куратор Центру Помпіду; Віктор Мізіано, куратор, головний редактор видання "Художественный журнал"; Даніел Музичук, куратор Muzeum Sztuki.

Анна Звягінцева, Пильові окуляри, 2017
Анна Звягінцева, Розчерки, 2018

Представляючи Анну Звягінцеву, володарку головної Премії PinchukArtCentre 2018, журі зазначило: "Анна Звягінцева привернула до себе увагу журі завдяки її витонченій та точній мові форм... Вона визначає малюнок як форму відкритого письма, що виростає в скульптуру і простір. Її метод фіксує рух тіл і у повсякденні віднаходить особисте і колективне. Ми відзначаємо її цілісну практику та змістовний художньому потенціал".

Микола Карабінович, Голос тонкої тиші, 2018. Фото: PinchukArtCentre

Коментуючи роботи володаря першої спеціальної премії Миколи Карабіновича, судді зауважили: "Журі було вражене видатною роботою Миколи Карабіновича. Ми відзначаємо її мінімалістичне і просте формулювання, що контрастно поєднується з комплексністю історичного і водночас дуже особистого наративу. Це перформативний жест-присвята, що віднайшов втілення у скромному тимчасовому монументі, який захоплює пам’ять репресованих, незалежно від їх етнічної чи національної належності".

Нагороджуючи Ярему Малащука та Романа Хімея другою спеціальною премією, журі підкреслило: "Ми відзначаємо спокусливу професійну художню мову фільму Яреми Малащука та Романа Хімея. В ньому показані люди у повсякденних ситуаціях і приділяється особлива увага деталям, плавно спонукаючи глядачів зануритись у захопливий досвід з неочікуваним поворотом, що відряджає їх з реальності до рівня піднесеного".

Приз громадськості сумою 25 000 грн отримала Аліна Клейтман за свою роботу "Спитай у мами". Переможець у цій номінації був відібраний на основі результатів голосування відвідувачів PinchukArtCentre протягом періоду з 22 лютого до 15 квітня 2018 року.

До шорт-листа, сформованого незалежною відбірковою комісією з більш ніж 650 заявок, увійшли 20 номінантів.

Куратором виставки 20 художників-номінантів премії PinchukArtCentre 2018 виступила Тетяна Кочубінська. Виставка працюватиме до 13 травня 2018 року, з вівторка по неділю від 12:00 до 21:00. Вхід вільний.

Фото: PinchukArtCentre