Розенко сказав, як розподілятимуть кошти на створення патріотичних фільмів

Виділені на створення патріотичних фільмів кошти розподілятиме експертна рада, до складу якої увійдуть знакові особистості в українському мистецтві.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в інтерв'ю Укрінформу. 

«Зараз Міністерство культури розробляє порядок використання коштів. Буде сформована відповідна експертна рада, до неї мають увійти представники абсолютно різних професійних об'єднань: знакові особистості українського кіно, театру, культури, мистецтва, котрі будуть приймати рішення щодо проектів, які мають перемогти в тому чи іншому жанрі. Тобто, обирати проекти буде не Міністерство культури і не чиновники, а сама культурна спільнота», -  зазначив Розенко.

За його словами, процедура розподілу коштів буде відкритою і прозорою. 

«Я не допущу жодним чином будь-яких домовленостей або непрозорого проведення відповідних процедур, за це можна бути спокійними», - наголосив віце-прем'єр-міністр. 

Розенко висловив сподівання, що що Міністерство культури протягом квітня завершить процес формування ради і відповідних порядків використання коштів та протягом травня-червня вже пройдуть перші конкурси.

Читайте також: Пенсії військовим зберігаються під час мобілізації в особливий період - суд

«Я думаю, що це буде скоріше червень, і вже влітку настане момент, коли кошти відповідним чином почнуть працювати на розвиток української культури», - сказав Розенко. 

Він уточнив, що із загальної суми у 500 мільйонів гривень, призначених на створення патріотичних фільмів, приблизно 160 млн буде виділено на кінопроекти, а близько 200 мільйонів - на телесеріали. Приблизно 80 мільйонів призначено на анімаційну частину. Окремо з цих коштів фінансуватимуться дебютні студентські роботи.

Як повідомляв голова Держкіно Пилип Іллєнко, бюджетною програмою, спрямованою на виробництво патріотичних фільмів, передбачено 500 млн грн. Розпорядником цих коштів є Міністерство культури.