Нищук вірить, що Ройтбурд приведе у музей креативну команду

Міністерство культури України вітає рішення голови Одеської ОДА Максима Степанова про призначення Олександра Ройтбурда директором Одеського художнього музею.

Про це заявив очільник міністерства Євген Нищук, повідомляє прес-служба відомства.

"Ми розглядаємо постать Олександра Ройтбурда як менеджера, який готовий привести креативну команду, готовий своїм авторитетом вдихнути нове життя в розвиток музею, створити опікунську раду та залучити до неї авторитетних людей, готових в короткі терміни вирішувати проблемні питання, як, наприклад, ремонту даху музею, яке наразі у всіх на слуху", - підкреслив міністр.

В Мінкультури зазначили, що художник Олександр Ройтбурд 6 грудня 2017 року на законних підставах переміг у конкурсі на посаду директора Одеського художнього музею. Втім, упродовж наступних трьох місяців його кандидатура так і не була затверджена обласною радою, що призвело до конфлікту в мистецькому середовищі. 

Читайте також: Ройтбурда призначили директором Одеського художнього музею

При цьому в міністерстві нагадують, що найвищу юридичну силу в Україні має закон, а згідно з нормами діючого закону "Про культуру", зокрема в частині запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури, рішення про визначення переможця конкурсу приймає конкурсна комісія.

"Є чітка процедура призначення керівника закладу культури, є конкурсна комісія, на яку покладена відповідальність обрати серед кандидатів найдостойнішого. В цьому випадку комісія з фахових експертів визначила переможцем Олександра Ройтбурда. Саме його програма, передусім як менеджера, була визначена найбільш перспективною для розвитку музею. Нашим завданням є виконання закону і недопущення прецедентів, коли політики, керуючись власними смаками та вподобаннями, втручаються в культурні процеси в держави. Це неприпустимі речі", - наголосив Нищук.

Як повідомляв Укрінформ, голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов 19 березня підписав розпорядження про призначення художника Ройтбурда директором обласної комунальної установи «Одеський художній музей» і уклав з ним відповідний контракт.