Рада готує закон про "особливості гастролів" російських артистів

Комітет Верховної Ради з питань культури на засіданні у четвер, 21 вересня, підтримав законопроект щодо особливостей проведення гастрольних заходів за участю громадян РФ.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко у Тwitter.

"Комітет з питань культури ВР підтримав законопроект щодо особливостей проведення гастрольних заходів за участю громадян РФ. Голосування наступного тижня", - написав Кириленко.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є встановити обмеження, спрямовані на протидію антиукраїнській пропаганді під час проведення гастрольних заходів, встановити особливі вимоги до організації гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни країни-агресора, а також передбачити адміністративно-господарську відповідальність організаторів гастрольних заходів за недотримання цих вимог.

Читайте також: Кириленко про виступ Кустуриці в окупованому Криму: Це неповага до України

Автори законопроекту наголошують, що украй актуальною нині є необхідність удосконалення правового механізму для протидії негативному впливу країни-агресора на український гуманітарний простір через гастрольні виступи діячів культури і мистецтв, які є громадянами країни-агресора і публічно підтримують політику Кремля проти України. Присутність таких осіб в інформаційному і публічному просторі України суттєво підвищує реальні загрози національній безпеці та територіальній цілісності країни, заявляють автори законодавчої ініціативи.