В Іспанії, незважаючи на протест, призначили дату ексгумації Далі

Останки Сальвадора Далі мають намір ексгумувати 20 липня для встановлення батьківства жительки Жирони, "ясновидиці" Пілар Абель Мартінес за її позовом.

Про це заявили в мерії іспанського міста Фігерас (провінція Жирона, автономне співтовариство Каталонія), де похований художник, повідомляє РІА Новости з посиланням на каталонське видання El Punt Avui.

"Могила художника знаходиться у театрі-музеї Сальвадора Далі, створеному ним самим у Фігерасі. Під однією з плит, якими викладено підлогу будівлі, знаходиться склеп з тілом художника. Зразок ДНК буде узятий прямо в музеї, виносити останки за його межі не будуть", - йдеться в повідомленні.

Водночас на розгляді суду знаходиться позов, поданий Фондом "Гала-Сальвадор Далі", який оскаржує ексгумацію. Судове засідання призначено лише на 18 вересня.

Читайте також: В Іспанії ексгумують останки Далі

"Ми не проти того, щоб встановити батьківство, але існують інші можливості отримання генетичного матеріалу крім ексгумації", - заявляють у фонді. Зокрема, там пропонують узяти ДНК у брата "ясновидиці": якщо вони співпадуть з ДНК позивачки, значить, у них спільні батьки – як батько, так і мати.

Однак адвокат Енріке Бланкес заявив, що проти такого варіанту, оскільки "він не буде остаточним, і єдине, що станеться, – це продовження процесу, який триває вже більше двох років". Сама Абель також виступила проти, оскільки, за її словами, її брат хворий на лейкемію.

Пілар Абель Мартінес народилася 1959 року в місті Фігерас. У її матері нібито був таємний зв'язок з художником у Порт-Льїгат, де вона працювала в будинку друзів Далі. У 1955 році жінка переїхала у Кастельон-де-Ампуріас, вийшла заміж і через деякий час у неї народилася донька. За словами Пілар, вперше вона почула про те, що є незаконнонародженою дочкою Далі, від бабусі, матері офіційного батька.

Сальвадор Далі помер 23 січня 1989 року на 85-му році життя. Він заповів поховати його так, щоб по могилі могли ходити люди, тому тіло Далі замуровано в підлозі однієї з кімнат театру-музею. Фонд "Гала-Сальвадор Далі" був заснований у 1983 році самим Далі і зараз, серед іншої діяльності, управляє театром-музеєм.

Фото: People