Знов собітки нині - на Петра й Павла - не пропустіть!

Блоги

Радію, що досі ще жива така традиція – зберігайте її!

Хочу вам ще раз розказати – нагода ж, Петра-Павла нині – про унікальний звичай в селах Вишка та Люта на закарпатській Березнянщині – собітки.

Це коли на найвищих пагорбах палять величе-е-езні вогнища – усією громадою, весело, зі своїми традиціями, хтось сидить біля вогнища до ранку, хтось спостерігає знизу за собітками, із села – тоді ще краще, бо видно – як горить повсюдно на пагорбах! А потім дітваки зносять факели з полонини в село та топлять їх – у річці або в капусті. :-) Не менш захопливо знаходитися там, біля палаючої собітки – спостерігати, як хлопці з різних громад випробовують один одного – хто пізніше запалить, бо ж фішка звичаю у тому, щоб вогонь був найбільший і горів якнайдовше. 

Радію, що досі ще жива така традиція – зберігайте її! Тогоріч завдяки Олені Текелілі побачила це на власні очі – емоції від того живі досі... :-)

Ну, а якщо раптом сьогодні хтось має нагоду поїхати на Березнянщину – їдьте ввечері на Вишку, ви це зможете побачити також! Ну а як пізно – плануйте поїздку на наступний рік. Там ще багато чого цікавого... :-)

Тетяна Когутич
Фото Сергія Гудака