Музичне меню березня. Треш від Sodom'e і сякухаті від Каті Чілі

Чим частуватимуть музичних гурманів у березні столичні концертні майданчики

Безумовно, багато артистів у цьому місяці будуть присвячувати свої виступи нашим чарівним жінкам. Треба сказати, що гастрольна афіша березня цього разу дуже різноманітна - від запальних грузинів з гурту «Мгзавребі» до справжньої легенди світового року - Йена Андерсона, з яким кияни відсвяткують півстолітній ювілей його групи Jethro Tull. 

ДЕЛІКАТЕСИ ДЛЯ ФАНІВ ЗАРУБІЖНОГО РОКУ І ПОПУ

Sophie Ellis-Bextor
Sentrum, 6 березня

У творчості британської  діви Софі Еліс-Бекстор переплітаються такі музичні напрямки, як поп-рок, сінті-поп, альтернативний рок, нью-диско та інші. В Київ співачка приїде втретє. Очікується, що вона представить свій новий альбом «Familia», в якому її імідж дещо змінився, але можна не сумніватися, що улюблені композиції з бек-каталогу також прозвучать у концерті. 

Frank Lero and The Patience
Sentrum, 8 березня

Фрэнк Айеро став відомим у якості ритм-гітариста та бек-вокаліста популярної групи My Chemical Romance з Нью-Джерсі. Але згодом йому захотілося спробувати сили самотужки, і він запускає новий проект FrnkIero AndThe Cellabration, який нині зветься  FrnkIero AndThePatience. У 2016 році вийшов диск Parachutes. Скоріш за все, хлопці познайомлять київську публіку саме з цими композиціями.  

Jethro Tull by Lan Anderson
Міжнародний центр культури та мистецтв (Жовтневий Палац), 9 березня

Постать Яна Андерсона можна вважати культовою. Через групу Jethro Tull за півсторіччя її існування пройшло багато чудових музикантів, але її уособленням є саме Андерсон - автор пісень, флейтист, гітарист, вокаліст і, нарешті, просто дуже цікава і креативна людина. Так що березневий візит цієї рок-легенди - справжній подарунок для меломанів, і цей концерт у жодному разі пропускати не можна, адже Ян з командою не дуже часто бувають в Україні. Останнього разу він «давав жару» у Палаці «Україна» у 2005 році. У програмі нинішнього концерту, присвяченого 50-річному ювілею гурту, публіка почує фактично усі хіти, в тому числі Aqualung, Locomotive Breath, Living In The Past, Thick As A Brick тощо.  

Swans
Sentrum, 19 березня

Swans («Лебеді») - американська группа, яка прославилася своїм експериментаторством та справила неабиякий вплив на розвиток альтернативного року. У період з 1982 по 1997 рік гурт випустив 23 платівки, після чого прийняв рішення розійтися. Але у 2010 році, група відродилася, наче Фенікс із попелу. Лідер групи не змінився - це харизматичний співак, композитор та мультиінструменталіст Майкл Джіра

Tom Odell
Stereo Plaza, 23 березня

Музику молодого британського автора-виконавця Тома Оделла можна характеризувати, як indie pop. У 2013 році він отримав престижну премію Brits Critics' Choice Award. За словами Тома, на його творчість найбільше вплинули такі метри, як Елтон Джон, Біллі Джоел, Девід Боуї, Леонард Коен. Публіці подобається емоційність живих виступів Тома, отож кияни матимуть змогу пересвідчитися у цьому.

Sodom
Bingo, 25 березня

Німецька команда Sodom, добре відома шанувальникам потужного треш-металу, не новачок на рок-сцені. Гурт народився у 1981 році у Гельзенкірхені. З часом група увійшла, можна сказати, у вищу лігу світової метал-сцени. Вона фактично стояла біля витоків популярного нині жанру death-metal. Минулого року вийшов 15 альбом групи Decision Day, який вона, безумовно, буде презентувати і на київському концерті. 

Crowbar
Sentrum, 26 березня

Нью-орлеанський гурт з такою промовистою назвою Crowbar («Лом») переважно грає музику в стилі sludge-metal.  Для цього напрямку характерні важке, агресивне звучання, «кричущий» хардроковий вокал та контрастуючі темпи. Американська команда від моменту свого заснування встигла випустити 11 альбомів, останній з яких «The Serpent Only Lies», вийшов у жовтні 2016 року. Саме він і буде презентований  на березневому концерті в Києві. 

Сергій Міхалок та «Ляпіс-98»
Freedom Event Hall, 31 березня

Окрім проекту «BRUTTO», популярний білоруський рокер Сергій Міхалок зараз працює і з новою группою «Ляпіс-98», яка виконує переважно його старі хіти. Назва гурту відсилає нас у 1998 рік, коли вийшов другий студійний альбом «Ляпіса Трубецького» - «Ти кинула», багато пісень з якого стали хітами. У програмі нинішнього концерту очікуються кращі «ляпісівські» пісні за чверть сторіччя. 

Selector Live: Ray BLK
Sentrum, 31 березня 

Цей концерт дасть старт третьому сезону спільного проекту Британської Ради та клубу Sentrum під назвою Selector Live, в рамках якого кияни знайомляться наживо з новою британською музикою. Цього разу на сцену клубу вийде Ray BLK, переможниця BBC Sound of 2017 - опитування музичних критиків щодо найбільш перспективних молодих талантів. У минулі роки цей титул отримували артисти, які нині стали справжніми зірками, такі як Adele, 50 Cent, Keane та інші. Будемо сподіватись, що і Ray BLK підніметься на найвищі щаблі популярності.   

СМАКОЛИКИ ДЛЯ ЦІНИТЕЛІВ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ

Katya Chilli Group
Caribbean Club, 2 березня

Катя Чілі зібрала прекрасних музикантів, майстрів імпровізації як із царини джазу, так і з «класичним вихованням», і підготувала з ними ексклюзивну акустичну програму, прем'єра якої відбудеться у другий день весни. В концерті візьмуть участь також спеціально запрошені гості - фольклорний гурт «Рожаниця», а також psytrance-проект Zymosis і майстер японської флейти сякухаті Un Ryu. 

НАОНІ
Будинок офіцерів, 4 березня

Програму святкового концерту під назвою «За 4 дні до 8 березня» складено з композицій, які здобули славу у виконанні таких зірок, як Depeche Mode, Queen, Adele, «Океан Ельзи», ONUKA та інших. Нема сумніву, що віртуозні музиканти під управлінням народного артиста України Віктора Гуцала подарують глядачам масу позитивних емоцій. 

Sasha Boole
Caribbean Club, 4 березня

На вечірці пам'яті Девіда Боуї Bowie Night 2017 цей чернівецький музикант зірвав оплески аудиторії своїм вельми оригінальним виконанням композиції Starman. І ось тепер є нагода ознайомитися з його творчістю у великому сольному концерті. А це реально цікаво, бо не так часто у нас виступають такі артисти, яких можна назвати «людина-оркестр», адже Sasha Boole грає на гітарі, банджо, губній гармоніці та перкусійних інструментах. 

DETACH
Sentrum, 11 березня

Гурт DETACH почав своє сходження на український музичний Олімп у 2010 році. Хлопці з задоволенням експериментують у пошуках нового звучання, використовуючи семпли, мікси, елементи nu-metal та альтернативного металу. Група випустила три альбоми, виступала на багатьох музичних фестивалях. І от зараз вона знаходиться у гастрольному турне Україною, в якому, крім столиці, значаться такі пункти, як Полтава, Дніпро, Чернівці та Вінниця.  

Олександр Птиця. Київ.