Дні українського кіно у Брюсселі відкрила "Земля" Олександра Довженка

Фестиваль українського кіно у Брюсселі відкрила легендарна стрічка Олександра Довженка «Земля».

Вже вдруге український кінофестиваль проводиться у бельгійській столиці, де вже став помітною культурно-мистецькою подією, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Цього року Дні українського кіно у Брюсселі представляють на високому міжнародному рівні найрезонансніші сучасні стрічки, а також кінокласику.

Фестиваль відкрила найбільш відома і пізнавана у світі стрічка видатного українського кінорежисера Олександра Довженка «Земля» у живому супроводі українського етно-хаос гурту «ДахаБраха». На міжнародному референдумі кінокритиків у Брюсселі 1958 року цю стрічку було названо одним із 12 найвизначніших здобутків світового кінематографу.

Концепція Днів українського кіно у 2017 році – це дослідження кордонів. Фільми розповідають про кордони між націями, які пролягають не лише у просторі, а й у площині цінностей.

Саме такі ідеї глядачі у Брюсселі можуть побачити і почути, переглянувши представлені цього року на фестивалі фільми, які вже були відзначені міжнародними нагородами.

Це документальні стрічки «Українські шерифи» режисера Романа Бондарчука; «Маріуполіс» режисера Мантаса Кведаравічюса; «Рідні» Віталія Манського, а також художній фільм «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка.

Церемонію відкриття української кіноподії у найпрестижнішому брюссельському Центрі образотворчих мистецтв BOZAR відвідали численні любителі кіно, кінокритики, європейські політики, дипломати, журналісти. Особливо багато було студентської молоді.