Нацопера запрошує на прем'єри балетів і зустріч зі світовими оперними зірками

Національна опера України у грудні представить шанувальникам балету дві прем'єри, а любителям опери подарує зустрічі зі світовими зірками Олександром Цимбалюком і Ольгою Микитенко. 

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі театру. 

"У грудні в Національній опері України на прихильників балетного мистецтва очікує прем'єра двох одноактних балетів - "Ночі в садах Іспанії" та "Трикутний капелюх", а  шанувальники опери отримають задоволення від зустрічі зі всесвітньо відомими солістами Ольгою Микитенко та Олександром Цимбалюком, які цього разу в рамках проекту "Українські оперні зірки у світі" заспівають на головній оперній сцені країни в операх П.Чайковського "Іоланта" та "Євгеній Онєгін", - йдеться у повідомленні.

Як поінформували у Нацопері, прем'єри балетів "Ночі в садах Іспанії" та "Трикутний капелюх" на музику відомого іспанського композитора Мануеля де Фальї відбудуться 8 та 10 грудня. За задумом балетмейстера-постановника Аніко Рехвіашвілі, балетні вечори побудовані за принципом оповіді іспанських новел, котрі прямо не пов'язані одна з одною.

У балеті "Ночі в садах Іспанії" танець має романтичний, фантазійний характер, якого йому надають використані в сюжеті легенди і перекази Іспанії. Другий твір "Трикутний капелюх" - це динамічна картинка із життя іспанської провінції. Музика цього балету іскриться народним гумором і зачаровує розмаїттям композиторських технічних засобів та прийомів, зокрема, автор час від часу вплітає в оригінальну музичну канву гітарні імпровізації, ритми фламенко, народні іспанські танці - фанданго, хоту, болеро, севільяну, фаруку.

Обидві постановки здійснені за підтримки Посольства Іспанії в Україні. 

А 17 грудня в опері Чайковського "Іоланта" одну з головних партій короля Провансу Рене виконає зірка світового оперного мистецтва, запрошений соліст багатьох театрів Європи та США Олександр Цимбалюк. Уперше цю партію він виконав у березні на сцені Opera Garnier (Grand Opera) у Парижі. 

«Іоланта» - остання опера Петра Чайковського, написана ним за рік до смерті, і вважається найсвітлішою оперою композитора. На сцені Національної опери України її постановку в 2011 року здійснили диригент народний артист України Володимир Кожухар, режиссер Микола Третяк і народний художник України Марія Левитська. Головні партії в опері «Іоланта» також виконують: Тамара Калінкіна (Іоланта), Ігор Мокренко (Роберт, герцог Бургундський), Дмитро Кузьмін (Водемон, граф, бургундський лицар), Іван Пономаренко (Ебн-Хакіа, мавританський лікар), Руслан Танський (Альмерік), та інші. 

21 грудня в рамках проекту «Українські оперні зірки у світі» на сцену Національної опери вийдуть одразу два запрошені солісти - Ольга Микитенко (Татьяна) та Олександр Цимбалюк (князь Гремін). Для кожного з них ролі в «Євгенії Онєгіні» є знаковими.

Зокрема, Ольга Микитенко в 2007 році саме в ролі Татьяни брала участь у постановці всесвітньо відомого режисера Петера Штайна під керівництвом одного з найталановитіших молодих диригентів сучасності Кирила Петренка в Opera de Lyon.  

А Цимбалюк у ролі князя Греміна у квітні 2016 року виходив на сцену Гамбурзької державної опери.

Головні партії також виконують Олександр Мельничук (Євгеній Онєгін), Юрій Аврамчук (Ленський), Ірина Петрова (Ольга).