Комісія залишила дружині урядовця докторський ступінь

Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки на своєму черговому засіданні 1 липня розглянула висновок спеціалізованої вченої ради НУБіП щодо дисертації дружини віце-прем’єр-міністра Катерини Кириленко.

Про це повідомляє ZN.UA.

Колегія вирішила не позбавляти її наукового ступеня доктора педагогічних наук.

"Не дивлячись на неспростовні факти масштабного плагіату в докторській дисертації Катерини Кириленко, завідувача кафедри філософії КНУКіМ, атестаційна колегія МОН вирішила не позбавляти дружину віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка наукового ступеня доктора педагогічних наук. Таке рішення атестаційної колегії хоч і було передбачуваним, втім, як ніколи переконливо продемонструвало повну нездатність (і небажання) діючої системи атестації наукових кадрів протистояти проштовхуванню низькопробних робіт і навіть плагіату", - наголошується в публікації.

ZN також вважає, що випадок з дисертацією Кириленко висвітлив "вражаючі прогалини" в нормативно-правових документах, що стосуються атестаційного процесу. Зокрема, відповідно до чинного Положення про Порядок присудження наукових ступенів (затверджене постановою Кабміну України від 24 липня 2013 . № 567) атестаційний процес, в тому числі процедура позбавлення наукового ступеня, повністю покладена на МОН і підлеглі йому структури.

"На думку віце-президента ВГО "Українська федерація вчених", членкора НАН України Валерія Мазура, у випадку з дисертацією К. Кириленко йдеться про безпардонний плагіат. А оскільки у цьому плагіатному скандалі замішані високопоставлені чиновники і керівники освіти і науки, то це є ні чим іншим, як кричущим проявом корупції. Мазур звертався з листом до керівництва МОН, в якому висловив серйозну стурбованість щодо ситуації з атестацією наукових кадрів в Україні ", - пише ZN.

Видання також інформує, що на засіданні атестаційної колегії 1 липня було порушене питання наукової "розробки нового Порядку присудження наукових ступенів з урахуванням вдосконалення порядку позбавлення наукового ступеня і скасування рішень спеціалізованих рад в разі виявлення текстових запозичень, використання ідей, наукових результатів і матеріалів інших авторів без посилання на джерело ". Проект цього документа планується винести на широке громадське обговорення.