Міжнародна премія Франка оголосила номінантів

Імена перших лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка стануть відомі цього серпня у Відні. Сьогодні вже відомі 10 номінантів - по 5 у двох номінаціях, що претендуватимуть на перемогу.

Про це заявив у четвер на прес-конференції в Укрінформі директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.

"Міжнародний фонд Івана Франка завершив прийом документів на Міжнародну премію імені Івана Франка 2016 року. Премія має дві номінації - за внесок у розвиток україністики, за вагомий особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук. Будуть сформовані номінаційні комітети з п'яти дисциплін: україністика, історія, літературознавство, етнографія і культурологія, до яких увійдуть по 5 вчених з університетів світу. З визначених ними робіт Міжнародна експертна рада має вибрати по три кращі і передати в Міжнародне журі. Воно буде засідати з 5 по 8 серпня у Відні, й у Відні будуть оголошені лауреати премії у двох номінаціях. Нагородження відбуватиметься у Дрогобичі 27 серпня - у день народження Івана Франка", - зазначив Ігор Курус, додавши, що премія стане щорічною.

За його словами, премія є не державною, а громадською. Преміальний фонд формується за рахунок благодійників, і в 2016 році він становить 500 тисяч гривень. Одна з вимог - професійна компетентність і міжнародний рівень наукових досліджень. Роботи мають подаватися від наукової установи. 

"Міжнародна премія імені Івана Франка - це єдина премія в світі, яка об'єднує всі соціально-гуманітарні науки і має шанс стати найпочеснішою нагородою у цих дисциплінах поряд з премією Нобеля. Будемо сподіватися, що так і станеться", - наголосив Роланд Франко - голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка.

Ярослав Гарасим - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка - поніформував, що на премію до 1 квітня було подано 14 наукових робіт від учених з України, Іспанії і Грузії. З них відповідають вимогам 10 робіт.

У номінації "Україністика" за першу премію імені Івана Франка конкуруватимуть: Тетяна Огнєва (Київ). Монографія "Театр і кіно у контексті мистецтвознавчих концепцій початку ХХ століття"; Роман Горак (Львів). Книга "Бажав я для скованих волі...Біографія Івана Франка"; Євген Нахлік (Львів). Монографія "Перелицьований світ Івана Котляревського: текст-інтертекст-контекст"; Авторський колектив: Корнійчук В.; Кравець Я.; Сабадуха В.; Якубув А. (Валенсія, Іспанія). Книга "Іван Франко. Українське перо іспанських класиків"; Василь Чернець, Валерій Бітаєв (Київ). "Українська енциклопедія етномистецтвознавства та етнокультури".

У галузі соціально-гуманітарних наук: Вікторія Дуркалевич (м. Дрогобич). Монографія "У пошуках наративної ідентичності: індивідуальний міф у творах Івана Франка, Анджея Хцюка і Бруно Шульца"; Ростислав Конта (м. Київ). Монографія "Етнологічні дослідження в науковому товаристві імені Шевченка у Львові (1892-1940 рр.): історіографія"; Авторський колектив: Юрій Макар; Михайло Горний; Віталій Макар; Анатолій Салюк (м.Чернівці). Тритомна монографія "Від депортації до депортації. Суспільно-політичне життя холмсько-підляських українців (1915 - 1945 рр.). Дослідження. Спогади. Документи"; Поліна Герчанівська (м. Київ) "Культурологія: термінологічний словник"; Любомир Гузар (Львів). "Андрій Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму".

"Кардинал Любомир Гузар - найвідоміший з усіх номінантів, людина найвищих моральних цінностей, член групи "Першого грудня" - представив за поданням Львівського нацоінального університету імені Івана Франка дуже і дуже потужну за змістом книгу. Надзвичайно прикметно, що ця праця стосується екуменізму як основи для єднання Української церкви", - наголосив Володимир Бугров - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського університету ім. Т.Шевченка.

Він висловив переконання, що тріада з номінаційного комітету, Міжнародної експертної ради,  Міжнародного журі дозволить уникнути будь-якого суб'єктивізму і премію буде присуджено справді за найкращі праці.

"Це - певне зобов'язання і правління фонду, і всіх, хто бере в цьому участь, тому що премія - перша, рік - ювілейний, і ми мусимо показати високий рівень об'єктивності, клас гри, щоб ця премія вже далі мала якнайширше визнання", - підкреслив він.

У 2016 році відзначається 160 років від дня народження Івана Франка (27 серпня) та 100 років від дня смерті (28 травня).