Документ, що обмежить потік книжок з Росії, десь загубився - Капранов

Напрацьований рік тому документ, який має обмежити потік російських книжок в Україну, вже рік як загубився в надрах Держкомтелерадіо.

Про це розповів на прес-конференції у середу письменник і громадський діяч Віталій Капранов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого року при віце-прем'єрі Кириленку вкотре було зібрано міжвідомчу комісію, де ми розробили проект постанови уряду, що обмежує потік російських книжок в Україну шляхом автоматичного ліцензування. Ця постанова - єдиний законний спосіб, що відповідає нормам СОТ і договору України та РФ про торгівлю, боротьби з неконтрольованим імпортом. Вона була розроблена рік тому. Вона досі не завізована, не підписана і знаходиться десь у надрах Держкомтелерадіо", - підкреслив Капранов.

Він пояснив, що автоматичне ліцензування - це коли торговець в Україні приходить в Міністерство економіки й автоматично отримує ліцензію за наявності у нього висновку про те, що ці книжки не становлять небезпеки для Української держави. Постанова передбачає створення відповідного органу, який би робив такий висновок.

За словами Капранова, продукція російських видавництв, за оцінками експертів, обіймає сьогодні приблизно 90% нашого ринку.

"Книжка на кордоні не обкладається ніякими податками - відповідно до нашої з РФ угоди про торгівлю. Тому вже багато років ми працюємо над питанням, як цей потік обмежити", - додав він.