Катування «Автомайдану» в Криму: бойовик Безлер отримав 12 років тюрми

Учасник російської агресії з позивним «Бес» за катування активістів «Автомайдану» у тимчасово окупованому Криму заочно отримав 12 років ув'язнення.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"За публічного обвинувачення прокуратури автономії заочний вирок отримав громадянин РФ, який причетний до катування українців у Криму. Він був активним учасником подій окупації півострова, а пізніше став одним із ватажків незаконного збройного формування РФ, яке діяло на Донеччині", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що його визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), а також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України) й засуджено до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: Бойовик «днр» із позивним «Птіца» отримав 13 років в’язниці

У прокуратурі поінформували, що у березні 2014 року у місті Сімферополі під керівництвом засудженого на прізвисько «Бес» його спільники викрали активістів, учасників «Автомайдану», та ув’язнили їх у військкоматі.

Усіх потерпілих утримували у непристосованих приміщеннях, із зав’язаними очима, без належного харчування та зв’язку з близькими. До деяких із них засуджений особисто застосовував погрози, тортури, насильство та завдавав тілесних ушкоджень. Незаконне затримання громадян відбулося через їх проукраїнську позицію, спротив окупації півострова та перешкоджання у проведенні незаконного референдуму.

За інформацією українських ЗМІ, Ігор Безлер («Бес») - один із ватажків невизнаної «ДНР». В Україні Безлер знаходться у розшуку. Його підозрюють в умисному вбивстві низки проукраїнських активістів.

Читайте також: Терориста Гіркіна посадили в РФ на 4 роки. Чи варто нам радіти з того?

Як зазначають у Службі безпеки України, Безлер у 2014 році брав участь у силових акціях із захоплення військових частин і органів влади у Криму. У квітні 2014 року Безлер за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи брав участь у захопленні будівлі управління СБУ в Донецькій області, згодом - у захопленні райвідділу МВС в Горлівці на Донеччині.

У червні 2019 року команда журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала імена 12 бойовиків, які можуть бути причетні до збиття літака рейсу MH17. Серед них фігурувало ім’я Безлера.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни намагаються зробити катування частиною окупаційної політики.