Політв'язнів Умерова та Мустафаєва росіяни відправили на примусову психіатричну експертизу

Кримськотатраських політв’язнів з "п'ятої Бахчисарайської групи" справи Хізб ут-Тахрир Аметхана Умерова і Сейдамета Мустафаєва росіяни відправили на примусову психіатричну експертизу.

Про це "Кримській солідарності" повідомили адвокати політв'язнів Едем Семедляєв і Сафіє Шабанова, передає Укрінформ.

"Кримськотатарські політв'язні Аметхан Умеров і Сейдамет Мустафаєв знаходяться на примусовій психіатричній експертизі в Республіканській клінічній психіатричній лікарні в Сімферополі", - йдеться у повідомленні.

Захисники повідомили, що Київський районний "суд" в Сімферополі 19 жовтня розглядав клопотання про продовження арешту в СІЗО обом політв'язням. Слідчий ФСБ надав суду документи, що підтверджують їх перебування на стаціонарній психіатричній експертизі.

Зазначається, що адвокат Семедляєв заперечував проти проведення судового засідання без участі Мустафаєва і Умерова, аргументуючи це їх правом на захист. Суд не взяв до уваги аргументи захисту і провів засідання без них.

Читайте також: Кримского політв'язня Мустафаєва етапували із СІЗО Новочеркаська до в'язниці в Ульнівській області

Як повідомлялося, 24 серпня 2023 року о четвертій годині ранку російські силовики увірвалися з обшуками до будинків кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму.

Співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар - Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова. Всім затриманим пред'явили підозри про участь у діяльності організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії.

19 жовтня 2023 року Київський районний «суд» Сімферополя залишив шістьох активістів із Бахчисарая під вартою на чотири місяці.