Подоляк пояснив, чому Росія сама могла здійснити підрив Керченського мосту

Єдині новини

Російська Федерація могла здійснити підрив Керченського мосту, зокрема, з метою звинуватити Україну в тероризмі або створити щит із цивільних для прикриття сухопутного коридору до Криму.

Таку думку висловив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З урахуванням обсягу руйнувань сьогоднішніх, які ми побачили, з урахуванням психоемоційного стану, у якому коментують росіяни це все... Вони можуть використати підрив у межах своїх цікавих інтересів. Для чого вони це могли б зробити? По-перше, щоб масштабувати тему "теракти вчиняє Україна". Росія постійно це робить. Достатньо примітивна пропагандистська технологія, але, між тим, Росія постійно її використовує", - сказав Подоляк.

Читайте також: Росіяни продовжують мінувати Запорізьку АЕС - Енергоатом

Він нагадав у цьому зв'язку, як російська сторона звинувачувала Україну у нібито підриві Каховської ГЕС чи мінуванні ЗАЕС.

За словами радника очільника ОП, Росії потрібно, аби в глобальному інформаційному просторі звучав наратив, що "Україна є терористичною країною, яка вчиняє теракти".

Крім того, зазначив він, підрив мосту може бути потрібний Путіну, аби використати цивільне населення - жінок і дітей - як живий щит для прикриття сухопутного коридору до Криму через тимчасово окуповану материкову частину України.

Читайте також: З'явилися супутникові знімки пошкодженого Кримського мосту

На думку Подоляка, також Кремлю може бути потрібне руйнування мосту, аби "налякати росіян", щоб вони були готові ще більше йти вмирати на війні, а також для поліпшення репутації Путіна, особливо після заколоту Пригожина та визнання слабкості лідера держави-агресора.

Водночас радник керівника ОП наголосив, що Керченський міст юридично є незаконно збудованим логістичним об'єктом, який займає ключову позицію щодо постачання військової техніки на практично всю тимчасово окуповану українську територію.

Читайте також: Замість Кримського мосту росіяни їдуть суходолом - у Маріуполі затори на пів міста

У цьому контексті він відзначив, що у межах міжнародного права абсолютно юридично вмотивованим є право України руйнувати на тимчасово окупованій території все, що так чи інакше є окупаційним і може спричинити руйнування вже української інфраструктури та вбивства українців.

Читайте також: З'явилися супутникові знімки пошкодженого Кримського мосту

Як повідомлялося, за попередніми даними, 17 липня близько четвертої ранку впала секція мосту через Керченську протоку. Перед цим пролунав вибух.