За час окупації кримінальні справи завели на 164 кримських татар

У Криму за час окупації Росією політв'язнями та переслідуваними у кримінальних справах стали 234 особи, з яких 164 є представниками кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У КРЦ наголосили, що після окупації Криму РФ, неправомірно використовуючи своє законодавство у політичних цілях, розгорнула на півострові масові репресії щодо кримських татар та проукраїнських активістів, а затримання та арешти людей стали регулярною практикою.

“За даними Кримськотатарського ресурсного центру, за весь період окупації кількість політв'язнів та переслідуваних у кримінальних справах досягла 234-ох, 164 з них представники корінного кримськотатарського народу”, - ідеться в повідомленні.

Зокрема, з них засуджені та відбувають покарання в колонії загалом 70 осіб, у тому числі 45 кримських татар, обмеження чи випробувальний термін має 31 особа, у тому числі 18 кримських татар. Крім того, у СІЗО перебуває 51 особа, зокрема 44 кримських татарина. Вже звільнені 50 осіб, у тому числі 32 кримських татарина, переслідуються загалом 32 оосби, зокрема 26 кримських татар.

Кримськотатарський ресурсний центр вимагає негайного звільнення політичних ув'язнених та закликає міжнародне співтовариство і правозахисні організації посилити тиск на Російську Федерацію та окупаційну владу Криму з метою припинення політичних переслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, День українського політв'язня відзначається щороку 12 січня на честь осіб, які були заарештовані через політичні переконання.