Рустема Емірусеїнова етапували до російської колонії - дружина політв'язня

Політв'язня з Криму Рустема Емірусеїнова етаповали до однієї з установ ФСВП Росії в Саратовській області.

Про це повідомляє «Кримська солідарність» зі слів дружини Рустема Емірусеїнова, передає Укрінформ.

«Я зв'язалася з канцелярією СІЗО-3 в Новочеркаську Ростовської області, де протягом року утримувався мій чоловік Рустем Емірусеїнов. Я була змушена зателефонувати до СІЗО, тому що вже більше місяця немає ніякої інформації про мого чоловіка», - прокоментувала Аліє Емірусеїнова.

Після дзвінка сім'ї політв'язня стало відомо, що ще 9 грудня 2021 року адміністрація СІЗО-3 надіслала на домашню адресу Рустема Емірусеїнова листа про вибуття кримського татарина з установи ФСВП в Новочеркаську, але повідомлення з точною адресою прибуття родичі досі не отримали.

"До цього з мого боку був відправлений запит про місцезнаходження мого чоловіка і, як мені сказали, найближчим часом я маю отримати відповідь на цей запит", - додала Аліє.

Після обвинувального вироку Південного окружного військового суду 3 листопада 2020 року учасники "Красногвардійської групи" утримувалися в СІЗО-3 Новочеркаська, там вони провели близько року — до грудня 2021 року.

Через місяць після оголошення ухвали апеляційного суду дружина Рустема Емірусеїнова спробувала зв'язатися з представниками установи. В канцелярії СІЗО-3 Новочеркаська дружині політв'язня повідомили, що Рустема Емірусеїнова відправили до іншої пенітенціарної установи Саратовської області.

Як повідомлялося раніше, учасників «Красногвардійської групи» затримали 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів справи «Красногвардійської групи» Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13.

Усіх їх обвинуватили в приналежності до забороненої в Росії політичної ісламської партії «Хізб-ут Тахрір», яка рішенням Верховного суду РФ у 2003 році була внесена до списку терористичних. В Україні та інших країнах світу організація діє без обмеження на рівні національних законодавств. Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим. Обвинувачення мотивується матеріалами прослуховувань, знайденими у фігурантів справи книгами та показаннями таємних свідків.

1 листопада 2021 року Апеляційний військовий суд у Власисі затвердиив вирок Південного окружного військового суду. Кримських мусульман Арсена Абхаїрова, Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдулганієва відправили до російських колоній на терміни від 12 до 17 років.