Системні репресії перетворили Крим на «острів страху» - Кислиця

Російська Федерація чинить у тимчасово окупованому Криму системні репресії проти всіх, хто виявляє незгоду з її політикою.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, представляючи на засіданні Генасамблеї проєкт резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна».

«Репресії, депресія і безнадія - це все, з чим сьогодні стикається місцеве населення в тимчасово окупованому Криму. Системні репресії перетворили Крим на острів страху», - сказав Кислиця. Він наголосив, що, кримські татари - корінний народ півострова, який було вигнано з батьківщини в 1944 році, - «знову став прямою мішенню залякування, переслідування і терору».

Як указав дипломат, Росія у Криму також переслідує етнічних українців шляхом знищення політичних та громадських організацій, ліквідації освіти українською мовою, репресій проти лідерів і активістів, масового психологічного тиску й видворення громадян України з окупованої території.

«Кожен, хто наважується заперечувати наратив Росії про «возз’єднання», стає жертвою затримань, судового переслідування, позасудових страт, тортур і нелюдського поводження», - зазначив дипломат.

Він навів такі цифри: у 2021 році у Криму було незаконно затримано 147 громадян, незгодних з політикою РФ, тоді як у 2020-му – 68. Людей затримують за підозрою в участі в релігійній організації, забороненій в Росії, ухиленні від призову до збройних сил, «тероризмі», «державній зраді», «саботажі» та за іншими сфабрикованими звинуваченнями.

При цьому, зауважив Кислиця, задокументовано випадки катування та жорсткого поводження із затриманими.

Свобода ЗМІ в Криму практично знищена, наголосив постпред, нагадавши про арешт журналіста Владислава Єсипенка. Також Росія переслідує Православну церкву України, громади «Свідків Єгови», мусульман.

Держава-окупант провадить насильницькі демографічні зміни в Криму. Згідно з офіційними даними, понад 64 тисячі громадян України мусили залишити півострів «через атмосферу ненависті та страху, дискримінацію та переслідування за політичну й правозахисну діяльність, за етнічною і релігійною ознаками», сказав Кислиця. Водночас Москва переселяє до Криму жителів РФ.

Деокупація Криму, як і решти тимчасово окупованих територій, є абсолютним пріоритетом для України, підкреслив постпред, закликавши зацікавлені сторони приєднатися до Кримської платформи, на яку, зокрема, посилається резолюція.

За словами Кислиці, «важливо продовжувати політичний і дипломатичний тиск на Кремль, доки територіальну цілісність України не буде відновлено».

Нагадаємо, у четвер Генасамблея ООН ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна».