«Бахчисарайська справа»: обвинувачення запросило кримським татарам від 13 до 20 років колонії

У Південному окружному військовому суді м. Ростов-на-Дону прокурор запросив для 4-х кримських татар, фігурантів третьої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», терміни позбавлення волі, що у сумі становлять 66 років.

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Звинувачення запросило 16 років Рустему Сеітмеметову, 20 років Сейтумеру Сейтумерову, 17 років Осману Сейтумерову і 13 років Амету Сулейманову», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Амет Сулейманов - єдиний з фігурантів цієї «справи», який перебуває під домашнім арештом через проблеми з серцем, потребує регулярного відвідування лікаря і має серйозні проблеми зі здоров'ям, навіть перебуваючи на волі.

Дружина Амета Сулейманова обурилася з приводу озвученого клопотання прокурора, розцінюючи його як «утиск всього народу».

«Я обурена тим, що за розмови в мечеті про іслам нашим близьким запросили в сумі 66 років тюремного ув'язнення. Що такого вони зробили? Де, як не в мечеті, обговорювати іслам», - заявила жінка.

Адвокат Еміне Авамілєва назвала вирок «дуже суворою санкцією» для людей, у яких малолітні діти та які «просто реалізували своє право на віросповідання».

Прокурор у своєму клопотанні посилався на свідчення таємних свідків, оперативників ФСБ і висновки так званих експертів щодо «прослуховування конспіративних зборів». При цьому зазначені захистом факти протиріч і недостовірностей в доказах сторони звинувачення судом ігнорувалися.

На засіданні підсудним також було продовжено на 1 місяць запобіжний захід утримання під вартою.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових та їхнього дядька Рустема Сеітмеметова. Також обшук було проведено в будинку колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Всім затриманим інкримінується членство в організації «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії заборонено з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. Троє з обвинувачених - Рустема Сейтмеметова, братів Османа і Сейтумера Сейтумерових 19 листопада 2020 року було етаповано із слідчого ізолятора Сімферополя до СІЗО Ростова-на-Дону.

Четвертий фігурант справи - Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом у Бахчисараї. У 2007 році після обстеження в стаціонарі лікарні міста Бахчисарай йому було поставлено діагноз артеріальна недостатність і мітральна недостатність. Лікарями була надана рекомендація щодо заміни серцевого клапана.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали «справи» містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні й політичні теми в мечетях Бахчисарая.