Кримська платформа: Зеленський розраховує на активну співпрацю з Грузією щодо безпеки в Чорному морі

Президент Володимир Зеленський сподівається на активну співпрацю з грузинською стороною в рамках Кримської платформи та на «конкректний прогрес» у посиленні безпеки в Чорноморському регіоні.

Про це він заявив під час спільної з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сподіваємося на активну співпрацю з грузинською стороною в рамках Кримської платформи з метою захисту прав кримчан та деокупації Кримського півострова», - зазначив Глава української держави.

Також Зеленський подякував за «незмінну підтримку Грузією суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання спроби анексії українського півострова Крим і засудження російської агресії на Донбасі, на сході України».

Читайте також: Зеленський: Україну й Грузію єднають цілі щодо вступу в ЄС і НАТО

Окрім того Президент наголосив на тому, що посилення безпекової співпраці у Чорноморському регіоні є одним із ключових завдань для України та її партнерів.

«Одне з ключових завдань для України та для наших партнерів - посилення безпекової співпраці у Чорноморському регіоні. Чорне море має бути безпечною акваторією, вільною для торгівлі та вільною для судноплавства. Ми прагнемо посилити взаємодію між нашими країнами, державами-партнерами у Чорному морі. Активно працюємо над реалізацією цієї ініціативи з Грузією та іншими сусідами», - сказав Зеленський.

Читайте також: Постпред Президента: Саміт Кримської платформи має завершитися документом про деокупацію

Глава держави висловив сподівання, що «незабаром ми побачимо якийсь конкретний прогрес».

Як повідомляв Укрінформ, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 23 червня перебуває з офіційним візитом в Україні. Крім перемовин із Президентом Зеленським, заплановані також її зустрічі з Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні. Діяльність Кримської платформи буде запущено на саміті 23 серпня, на який Президент України запрошує лідерів багатьох країн.