Мама Сенцова до останнього не могла повірити, що сина звільнять

Відео

Мама звільненого українського режисера Олега Сенцова Людмила до останнього не могла повірити, що сина звільнять.

Про це вона розповіла в коментарі ATR в Києві, куди приїхала разом з онуком Владиславом 8 вересня, щоб побачити сина.

«Щастя, ось таке щастя, воно таке несподіване якось. Всі чекали, що це не він, що його не взяли в цей список, було страшно. А потім, коли побачили літак, це щось було. Ми з Владиком ледь не збожеволіли, стрибали», - так Людмила Сенцова описала свої перші емоції після звільнення сина.

На питання, що вона скаже синові, коли побачить, Людмила Сенцова відповіла так: «Скажу: дякую, синок, що все витримав, що я тебе бачу і ти все-таки у мене живий. Все, мені більше нічого не треба».

Вона додала, що отримала дуже багато дзвінків від знайомих і близьких, які хотіли привітати її зі звільненням сина. «Тут треба зібратися (до Києва - ред.), а тут без упину почалися дзвінки. До 11-ї вечора телефон просто не випускала. Дякую всім. Багато було всього», - сказала мама Сенцова.

Син режисера Владислав розповів про те, як вперше за 5 років побачив батька: «Я тата відразу впізнав і все, вчора (7 вересня - ред.) по телевізору, з моєю сестрою Аліною Сенцовою. Він тиснув руку Зеленському — Президенту України».

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Читайте також: Для Сенцова та Кольченка організували тимчасове житло — омбудсмен

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".

Фото: atr.ua