Бекіров перед обміном два тижні провів на конспіративній квартирі у Москві

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров перед обміном утримуваними особами між Україною та Росією два тижні провів на конспіративній квартирі у Москві під наглядом лікаря.

Про це він розповів проекту Крим.Реаліі.

«Після засідання суду (27 серпня - ред.) суддя пішов до дорадчої кімнати на півтори години. Потім прийшов і зачитав рішення: відпустити під зобов'язання про явку до суду. Я був шокований, не зрозумів, що сталося; навіть адвокати отетеріли ... Мене вивели із зали суду і посадили в мікроавтобус, повезли до будівлі ФСБ. Вийшов слідчий, приніс мій паспорт ... Потім ми звідти виїхали. Дивлюся, їдемо не в бік СІЗО, а на виїзд із міста. Я кажу їм: «Ви дорогу не переплутали? Я Сімферополь добре знаю, ми не туди їдемо». Він (співробітник ФСБ - ред.) відповідає: «Ми їдемо до Москви», - говорить Бекіров.

До російської столиці його доставили на цивільному літаку.

«Я запитав ще, чи є у мене вибір не летіти туди. Мені сказали, що про це навіть мови бути не може, вибору у мене немає. Сіли в літак, на звичайний рейс «Сімферополь - Москва» - я, лікар і два чекісти (співробітники ФСБ - ред.). У Москві знову зустрів бусик та відвіз на конспіративну квартиру. Де вона була, що це за місце - я так і не зрозумів. Мені нічого вже там не говорили, але я перебував під наглядом лікарів. Мені дали можливість повідомити рідним, що я опинився в Москві, тому що Ладін (адвокат - ред.) і донька мене розшукували. Два тижні я там сидів, відпочивав і чекав», - пояснив Бекіров.

Читайте також: Бекірова оглянули вже п'ятеро лікарів. Дружина розповіла подробиці

За його словами, про обмін ув'язненими між Україною та Росією він дізнався з телеефіру.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся обмін утримуваними громадянами між Україною та Росією. Літак із 35 українцями приземлився у київському аеропорту «Бориспіль». Були звільнені Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Едем Бекіров, Євген Панов, Павло Гриб, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Роман Сущенко, Артур Панов, Олексій Сизонович, а також захоплені у листопаді 2018 року українські моряки.

57-річний Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму і звинувачений за ч. 2 ст. 222, ч. 2 ст. 222.1 (зберігання та передача вибухонебезпечних речовин і патронів). 13 грудня Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці, потім цей захід неодноразово продовжували незважаючи на те, що він - інвалід I групи (ампутована нога), хворий на цукровий діабет, а також переніс інфаркт та операцію на серці.

27 серпня 2019 року Центральний районний суд Сімферополя змінив запобіжний захід щодо Едема Бекірова з утримання у СІЗО на зобов'язання про явку до суду.

За останніми даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, Росія утримує ще 110 громадян України на своїй території та в анексованому Криму.

Крім того, за даними Служби безпеки України, ще 227 українців утримують бойовики на окупованій частині Донбасу.