Освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна" розпочнуть роботу 3 червня

Освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», через які жителі тимчасово непідконтрольних територій можуть вступати в українські виші та профтехзаклади за спрощеною системою, працюватимуть з 3 червня до 27 вересня.

Відповідний наказ Міністерства освіти та науки оприлюднено на сайті міністерства сьогодні, повідомляє прес-служба МОН.

«Ми зберігаємо мережу центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». У них наші абітурієнти з цих територій можуть вступити навіть без зовнішнього незалежного оцінювання – за результатами іспитів», – сказала Гриневич.

Щоб скористатися спрощеною процедурою, вступнику треба звернутися до освітнього центру, заповнити освітню декларацію та скласти 3 вступні іспити – українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс). Тобто для вступу не потрібно складати ЗНО, також не обов’язково мати український паспорт чи атестат. Водночас, якщо абітурієнт все ж має результати ЗНО чи український атестат, він теж може вступити через освітні центри за спрощеною схемою. Важливо також, що прізвище кожного вступника з окупованих територій обов’язково зашифровується.

Читайте також: ЗНО з математики стане обов’язковим для усіх випускників

Центри «Крим-Україна» цього року працюватимуть на базі 35 закладів вищої освіти в різних регіонах України – Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі тощо.

Центри «Донбас-Україна» діятимуть на базі майже 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Лисичанськ, Маріуполь, Слов’янськ, Торецьк тощо.

Повний перелік центрів та їхні контакти можна переглянути на сайтіМіністерства освіти та науки.

Якщо вступники з непідконтрольних територій не встигнуть подати документи до цього часу, то вони можуть до 26 вересня вступити на контракт й одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет.