Активісти в Києві влаштували "Трибунал над Путіним"

На Михайлівській площі Києва пройшов мітинг активістів, які протестували проти окупації Криму та незаконного "референдуму", що проходив на півострові п'ять років тому під дулами автоматів російських військових.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не вважаємо, що цей псевдореферендум був волевиявленням кримчан. Територія Криму на момент "референдуму" була захоплена в результаті воєнної операції диверсійними групами російських Збройних сил. На жаль, в результаті цих дій почалася російсько-українська війна", - сказав, відкриваючи мітинг , кримськотатарський активіст Ерфан Кудусов.

За його словами, в результаті гібридної війни в Україні загинуло понад 15 тисяч людей, в тому числі близько 4 тисяч військовослужбовців, понівечені десятки тисяч доль, а сотні тисяч громадян України були змушені залишити свої будинки і виїхати з окупованих територій.

Активіст наголосив: те, що події 16 березня 2014 року подаються як "мирний референдум з мирним входженням до Росії", - це брехня.

"Це звичайна війна із застосуванням важкого знаряддя і диверсійних методів, це війна, крім того, ще й гібридна, в результаті якої десятки людей сидять в тюрмах, СІЗО або перебувають під домашнім арештом", - сказав Кудусов.

Акція "Трибунал над Путіним" завершилася повішенням опудала президента Російської Федерації. При цьому учасники мітингу скандували "Крим - це Україна!", "Путін, іди геть з України!", "Україна - єдина!"

Як відомо, 16 березня 2014 року в окупованому російськими військовими Криму Кремль провів "референдум". В бюлетенях кримчанам пропонувалося вибрати "возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта РФ" і "відновлення дії Конституції Криму 1992 року". За даними Меджлісу кримськотатарського народу, в "референдумі" взяли участь не більше 30% жителів Криму, з яких лише 50% висловилися на користь РФ.