Трьох поранених українських моряків перевели з лікарні до СІЗО в Сімферополі

Трьох українських військовослужбовців, госпіталізованих після силового захоплення російськими військовими трьох кораблів ВМС України у Керченській протоці, виписали з лікарні в Керчі і помістили в СІЗО Сімферополя.

Про це заявила так званий уповноважений з прав людини в Криму Людмила Лубіна, повідомляє ТАСС

"Я планую зустрітися з моряками в понеділок. Наразі моряки і співробітник Служби безпеки України (СБУ) поміщені в блок слідчого ізолятора в Сімферополі, де раніше утримувалися неповнолітні. Вони знаходяться разом в трьох камерах. У Керченській лікарні під вартою залишаються ще один співробітник СБУ і двоє моряків", - сказала Лубіна.

Вона уточнила, що відвідає моряків, щоб перевірити умови їх утримання. "Як повідомив мені начальник СІЗО Сергій Володимирович Бережний, їх помістили у відремонтований блок з новими матрацами, постільною білизною, надали одяг і засоби особистої гігієни. Вони в повній мірі забезпечені харчуванням. Їм гарантоване медичне обслуговування за необхідності", - сказала Лубіна.

За її словами, в цей самий ізолятор, з дозволу лікарів, будуть переведені і співробітник СБУ і двоє моряків, які залишилися в Керчі .

У керченській лікарні російському агентству підтвердили факт виписування українських моряків. "Їх вже немає, виписали", - сказав співрозмовник.

Читайте також: Для затриманих Росією моряків уже зібрали понад 300 тисяч гривень

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українських кораблі у Керченській протоці і 24 моряків. При цьому шестеро українських військовослужбовців були поранені і госпіталізовані до керченської лікарні.

Глава СБУ Василь Грицак визнав, що на борту суден знаходилися двоє співробітників спецслужби.

Підконтрольні РФ "суди" в окупованому Криму постановили взяти під арешт строком на два місяці всіх захоплених українських моряків. Вони є підозрюваними за частиною 3 статті 322 КК РФ "Незаконний перетин державного кордону Російської Федерації", яка передбачає до шести років позбавлення волі.