Валенса висунув кандидатуру Сенцова на Нобелівську премію миру

Екс-президент Польщі, колишній лідер “Солідарності” Лєх Валенса подав кандидатуру українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Лист Валенси з цього приводу опублікувала Польська кіноакадемія.

“На моє глибоке переконання, Олег Сенцов своїми діями уособлює усі ідеали, які сповідував також і я, коли вів свою мирну боротьбу за майбутнє світу. Віра в демократію, мирні методи дій, відсутність ненависті, діяльність заради братерства між народами і посвята себе для добра інших людей, яких несправедливо скривджено, - це риси, які потребують найвищого визнання вільного світу. З цих причин звертаюся до усіх людей доброї волі про звільнення Олега Сенцова і подаю його кандидатуру на здобуття Нобелівської премії миру”,- йдеться в листі Валенси.

У документі екс-президент Польщі підкреслив, що “стає на захист українського режисера Олега Сенцова”.

У листі колишній лідер “Солідарності” і лауреат нобелівської премії миру 1983 року підкреслив, що Сенцов був на Євромайдані, а потім мирно протистояв проти анексії Росією рідного йому Криму. Він зауважив, що в результаті судового процесу, який Amnesty International визнала нечесним, його було засуджено на 20 років таборів, незважаючи на те, що головний свідок обвинувачення відкликав свої свідчення.

“Останнє слово Сенцова, в якому він просить російський народ, аби він навчився не боятися, є прикладом позиції щодо братерства між народами, яка викликає захоплення”, - підкреслив Валенса у своєму листі.

У ньому він також нагадує, що Сенцов голодує вже понад 100 днів, виступаючи за звільнення усіх українських політв’язнів у Роcії, одночасно не вимагаючи свободи для себе особисто.

Читайте також: Рішення про звільнення Сенцова Кремль прийме найближчим часом - журналіст

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля.

22 червня матір політв'язня Людмила Сенцова направила на ім’я президент РФ прохання про помилування свого сина. З Кремля прийшла відповідь, що Сенцов має сам подати відповідне клопотання.

Проте, як повідомив адвокат українця Дмитро Дінзе, режисер категорично відмовляється писати будь-які прохання.

8 серпня його сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова є катастрофічним.

У цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.