Трамп розкритикував норми оборонного бюджету США щодо Криму та Росії

Президент США Дональд Трамп розкритикував чотири з восьми положень законопроекту про оборонний бюджет країни, що стосуються Росії та анексованого Криму.

Про це повідомляє Голос Америки.

"Трамп висловив застереження стосовно положень закону, що забороняють фінансування будь-яких проектів, де припускається визнання права Росії на Крим, а також забороняють військову співпрацю з Росією до того часу, поки Росія не виведе війська з України", - йдеться у повідомленні.

Інші розкритиковані Трампом положення закону стосовно Росії, містять вимогу до адміністрації Трампа звітувати про кроки, вжиті у відповідь на порушення Росією угоди про Відкрите небо, а також надавати звіти стосовно нової угоди з ядерної зброї START.

Всього Трамп висловив застереження стосовно 52 положень закону, в більшості з яких, на його думку, Конгрес намагався обмежити повноваження президента з проведення міжнародної політики.

Трамп вважає, що такі положення підривають роль президента як "єдиного представника країни в міжнародних відносинах".

Наявність такої заяви може означати, що Трамп не буде втілювати положення, які, на його думку, є суперечливими з конституційної точки зору, пише USA Today.

Як зазначається, подібні заяви президента США під час підписання є звичною практикою у випадках затвердження масштабних законів, яким передували складні переговори. Таким законом є і “Бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони” (NDAA), названий на честь сенатора Джона Маккейна.

Застереження Трампа викликали критику американських законодавців. Так, сенатор Боб Менендес з Демократичної партії заявив: "Ця заява викликає занепокоєння, адже президент знову показує світові, що йому не можна довіряти, коли йдеться про дотримання зобов'язань США і превалювання наших інтересів над його особистими".

Читайте також: США закрили "відкрите небо" для РФ через порушення договору з боку Москви - ЗМІ

Менендес наголосив на тому, що це положення мало на меті законодавчо закріпити позицію США стосовно Криму.

"Конгрес погодився, що Сполучені Штати ніколи не визнають незаконну окупацію Криму Росією і надають цьому положенню сили закону в Законі США про Бюджет на потреби національної оборони, названому на честь Джона Маккейна", - йдеться в заяві сенатора.

Менендес також закликав президента висловити однозначну підтримку позиції США та союзників: "Минулого місяця я вітав заяву адміністрації про те, що вони цього не зроблять. Тепер знову мусимо закликати президента однозначно стати на сторону Сполучених Штатів та наших союзників проти агресії Кремля".