Фінляндія закликає РФ надати Сенцову медичну допомогу

Фінляндія закликає Росію забезпечити українському режисеру Олегу Сенцову медичне лікування та звільнити всіх українських політв’язнів. 

Про це написало міністерство закордонних справ Фінляндії у своєму Twitter.

"Здоров’я українського кінорежисера Олега Сенцова у в’язниці швидко погіршується. Ми очікуємо, що Росія надасть йому медичне лікування та звільнить усіх незаконно затриманих громадян України", - йдеться у заяві.

Раніше відомі особистості у сфері культури та мистецтва, серед яких міністр культури Франції Франсуаз Ніссен, режисер Жан-Люк Годар та Кен Лоуч, написали відкритого листа із закликом звільнення Олега Сенцова та міжнародної мобілізації для прискорення цього процесу. 

10 серпня президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з російським лідером Володимиром Путіним. Президент Франції висловив свою стурбованість щодо стану здоров'я українського режисера Олега Сенцова та запропонував варіанти гуманітарного вирішення ситуації.

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля. 28 травня він погодився на підтримуючу терапію.

8 серпня його сестра Наталя Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова є катастрофічним.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову організувати переведення Сенцова в клініку в Москві, де є фахівці з ендогенного харчування.

В цілому в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.