Супрун вимагає пустити до Балуха українських і міжнародних лікарів

МОЗ України вимагає негайно допустити українських і міжнародних лікарів до політв'язня Кремля Володимира Балуха та звільнити всіх українських бранців.

Відповідний допис розмістила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

"Вимагаємо негайного допуску українських та міжнародних лікарів до Володимира Балуха та звільнення українських політв’язнів!" - написала вона.

Вона наголосила, що Балух відмовляється від їжі майже 100 днів, а тепер посилив голодування і відмовляється від води. "За цей час Володимир втратив майже 30 кг, його здоров'я постійно погіршується та в будь-яку мить може дійти до критичної точки", - підкреслила Супрун.

В.о. міністра нагадала, що до приходу у Крим окупантів Володимир Балух був звичайним фермером, а затримали його після того, як він вивісив український прапор на своєму будинку. За сфабрикованими звинуваченнями Балуха засудили до 3 років та 7 місяців позбавлення волі. Саме на знак протесту проти брехливих обвинувачень він і розпочав голодування.

"Усіма можливими силами він бореться з ворогом, захищаючи у цій боротьбі весь вільний світ", - наголосила Супрун.

Читайте також: Балух написав листа Порошенку з кримського СІЗО

Як повідомлялося, 19 березня 2018 року Володимир Балух після ухвалення незаконного вироку у сфабрикованій проти нього кримінальній справі оголосив безстрокове голодування.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Силовики стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Суд Криму визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 грн).

Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.