Amnesty International нагадала Кремлю про відповідальність за життя Сенцова

Amnesty International глибоко стурбована станом здоров'я українського кінорежисера Олега Сенцова і нагадує Кремлю про відповідальність за життя українського в'язня.

Про це Укрінформу заявили у берлінському офісі організації.

"Ми дуже стурбовані станом здоров'я українського режисера Олега Сенцова і звертаємося до російської влади з проханням зробити все можливе, щоб вирішити поточну ситуацію", - заявив експерт по Росії в Amnesty International у Німеччині Пітер Франк. 

За його словами, після затримання «внаслідок несправедливого судового розгляду влада несе особливу відповідальність за здоров'я Олега Сенцова».

Amnesty International класифікує судовий розгляд як несправедливий у багатьох відношеннях, вказуючи, зокрема, що вердикт був обгрунтований показаннями свідка, який з часом відкликав свої свідчення, вибиті під тортурами. Зізнання, отримані під тортурами, ніколи не можуть вважатися достатньою підставою для звинувачення, підкреслюють в AI.

У Amnesty International заявляють, що проводитимуть кампанію за звільнення  Сенцова, якщо йому не пред'являть правдоподібних обвинувачень у скоєнні злочинів.

 Сенцов, який відбуває термін у таборі Лабитнангі, в Західному Сибіру, голодує з 14 травня, його здоров'я різко погіршується. "Своїм голодуванням Олег Сенцов хоче привернути увагу до ситуації з понад 60 українськими ув'язненими в Росії та домогтися їхнього звільнення", - підкреслюють в організації.

Читайте також: Сенцов голодує 12-й день: Джемілєв просить світ допомогти звільнити політв’язня

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов був затриманий у березні 2014 року російськими спецслужбами в анексованому Росією Криму разом з активістом Олександром Кольченком. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва провину не визнали.