Вирок "кримському диверсанту" Захтею оголосять у п'ятницю

У середу в окупованому Криму проходив "суд" над так званим українським диверсантом Андрієм Захтеєм. Оголошення вироку відбудеться 16 лютого.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст Антон Наумлюк.

"Суддя Верховного суду Криму пішов до дорадчої кімнати для ухвалення вироку фігурантові справи "кримських диверсантів" Андрію Захтею. Оголошення відбудеться в п'ятницю 16 лютого о 10.00", - повідомив Наумлюк.

За його словами, процес над Захтеєм проходив "у закритому режимі і в особливому порядку".

Як повідомлялося, окупаційна влада Криму підозрює Андрія Захтея у "підготовці диверсій" на півострові, незаконному обігу зброї, а також у придбанні, збуті, підробці офіційних документів.

Захтея затримали в анексованому Криму в ніч на 7 серпня 2016 року. Разом з іншим "українським диверсантом" Євгенієм Пановим його деякий час тримали в московському СІЗО "Лефортово", після чого повернули в Крим. Захтей підписав досудову угоду зі слідством, однією з умов якої була відмова від адвоката за угодою.

У рамках угоди зі слідством «справа Захтея» розглядається окупаційною владою «в особливому порядку», тобто без дослідження доказів і допиту свідків. Згідно з нормами КПК Росії, це можливо при повному визнанні провини і розкаянні у скоєному. За даними російських ЗМІ (http://tass.ru/proisshestviya/4939268) «суд під час розгляду справи в особливому порядку може призначити покарання не більше двох третин від максимального, передбаченого санкцією статті Кримінального кодексу Росії».