МЗС вимагає від Росії допустити до Балуха лікарів

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії допустити лікарів до українця Володимира Балуха, який утримується в Сімферопольському СІЗО.

Про це написала речниця МЗС Мар'яна Беца у неділю в Twitter, коментуючи інформацію ЗМІ про те, що Балуху не надається медична допомога.

"Не надавати медичну допомогу - нелюдяність і жорстокість. Вимагаємо від РФ допустити лікарів до політв'язня В.Балуха", - зазначила вона.

Напередодні журналіст Антон Наумлюк написав у Facebook, що Балух перебуває в Сімферопольському СІЗО, в камері для транзитних до колонії-поселення, "відповідно порядку в камері ніякого". За даними журналіста, стан здоров'я Балуха залишається тяжким, "але медичної допомоги ніякої не надається".

Як повідомляв Укрінформ, в анексованому Криму підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд 16 січня засудив українського активіста Володимира Балуха, обвинуваченого у зберіганні боєприпасів, до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів.

Читайте також: Порушення прав людини у Криму: Європарламент проведе слухання

Під час свого заключного слова на засіданні 15 січня Балух заявив, що справу проти нього "сфабриковано у зв'язку із його політичною позицією", і це не змусить його любити "нову Батьківщину".

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де він живе, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

У серпні 2017 року суд ухвалив вирок українському активісту - три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Під час розгляду апеляційної скарги вирок Балуху скасували. Справу спрямували на повторний розгляд.

Роздольненський районний суд 1 грудня змінив запобіжний захід українському активісту на домашній арешт протягом двох місяців.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який був на подвір'ї його будинку.