Курултай 100 років тому продемонстрував політичну зрілість народу

Перший Курултай кримськотатарського народу вже 100 років тому продемонстрував прогресивні демократичні принципи, зокрема, участь у його роботі жінок, що свідчило про політичну зрілість і культуру народу.

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі розповіла член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник агентства «Qirim Haber Ajansi» Гаяна Юксель.

"Той рівень політичної зрілості й культури, який демонстрували кримські татари на початку 20 століття, заслуговує на особливу увагу, тому що на першому Курултаї були представлені виборче право, представленість регіонів, участь в органах Курултаю жінок", - розповіла Юксель.

За її словами, національному з'їзду кримськотатарського народу передувала велика попередня роз'яснювальна та організаційна кампанія.

"Все це вже було у народу на початку 20-го століття, хоча багато хто до цього прийшов лише в середині та навіть наприкінці минулого століття", - підкреслила Юксель.

Вона зазначила, що попри те, що подія столітньої давності здається вивченою, вона зберігає багато таємниць.

Член Меджлісу продемонструвала на прес-конференції невідомі досі документи Курултаю  з особистого архіву лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Ми відкриваємо завісу таємниць, представляючи і науковій спільноті, і широкому загалу  велику кількість документів, які до цього часу не були  відомі. Я принесла деякі з них, щоб продемонструвати і показати, що є нові відомості, і зараз над ними потрібно працювати", - сказала Юксель.

Зокрема, вона показала список осіб, які входили до складу Мусульманського виконкому, печатки кримськотатарської національної директорії, протокол Курултаю кримськотатарського народу, датований 1917 роком і написаний кримськотатарською мовою в арабській графіці.

Як повідомила член Меджлісу, історикам відомий лише протокол Курултаю в "оперативному перекладі" НКВД, який, за її словами, "фабрикувався з метою очорнити учасників кримськотатарського національного руху і з метою складання проти них кримінальних справ".