Окупанти залякують кримських татар штрафами і конфіскацією житла – Джемілєв

Російська влада в анексованому Криму намагається залякати кримських татар штрафами, за несплату яких у них можуть забирати майно.

Про це розповів у Херсоні у розмові з кореспондентом Укрінформу лідер кримськотатарського народу, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, який у понеділок прибув в область з робочим візитом.

"Там (в окупованому Криму - ред.) як робиться: якщо ти не виплачуєш цей штраф, то якщо ти пенсіонер - із пенсії твоєї забирають, якщо ти працюєш - із зарплати забирають. Можуть також прийти забирати майно", - розповів Джемілєв.

Як він зазначив, наприклад, кримськотатарського активіста Бекіра Умерова, який був затриманий 20 серпня під час акції пам'яті, присвяченої 30-річчю масових мітингів кримських татар в Москві, через кілька годин відпустили. "Але, по-моєму, якийсь штраф наклали. Вони (штрафи - ред.), зазвичай, від 10 до 30 тис. рублів", - повідомив Джемілєв.

Читайте також: Екс-начальнику виконавчої служби АРК повідомили про підозру у держзраді

Проте, як він наголосив, ці штрафи можуть бути і набагато більшими. "Скажімо, там (у Криму - ред.) дівчину Зарему оштрафували на 300 тис. рублів. Це великі гроші, це десь 5 тис. доларів. І зараз по всьому Криму збирають копійки, по 10 рублів, щоб у мішках привезти - нате, мовляв, вдавіться", - сказав Джемілєв.

Як повідомлялося, у липні 2017 року жительку Бахчисарайського району Криму кримську татарку Зарему окупаційний суд оштрафував на 300 тис. російських рублів за проукраїнські дописи в соціальній мережі. Відповідно до статті, за якою судили Зарему, їй загрожувало позбавлення волі строком до 10 років.