Єльченко розповів про ще один потужний важіль тиску на Москву

Невиконання Росією резолюції Генеральної асамблеї щодо Криму, яка передбачає допуск на територію окупованої півострова спостерігачів ООН у сфері прав людини, створить ще один потужний важіль тиску на РФ.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Апострофу".

"Це вже не просто ідея, це рішення - резолюція Генеральної асамблеї від минулого року, якою створено механізм моніторингу за дотриманням прав людини в Криму з боку країни-окупанта. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін був у Женеві на відкритті сесії Ради ООН з прав людини, виступав з цього питання, мав зустріч з Верховним комісаром ООН з прав людини, і вони домовилися про те, що буде робити система ООН для того, щоб виконати цю резолюцію", - сказав Єльченко.

Він зазначив, що перший крок - це допуск спостерігачів ООН у сфері прав людини на територію Криму. За словами Єльченка, якщо Росія такого дозволу не дасть, а таку логіку дій можна передбачити, то з'явиться ще один потужний важіль тиску на Росію за відмову виконувати рішення Генеральної асамблеї.

"Так, вона голосувала проти цієї резолюції, але схвалена резолюція, і це ігнорувати неможливо", - підкреслив постпред України в ООН.

16 листопада 2016 року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію України в Криму, в якій Росія називається державою-окупантом. Документ підтримали 73 країни, при цьому Білорусь намагалася її заблокувати.

Резолюція закликає Росію пропустити спостерігачів ООН на півострів для моніторингу дотримання прав людини.