У справі проти Чийгоза засекретили шістьох свідків - адвокат

Політв’язні

У Криму у справі проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза окупаційний суд задіяв 78 свідків обвинувачення, з яких шість - засекречені. У листопаді на допит у суд буде запрошено і "главу" Криму Сергія Аксьонова.

Про це в інтерв'ю КримSOS повідомив адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов.

"Зараз у справі (проти Чийгоза - ред.) йде процес надання доказів стороною обвинувачення. У справі дуже багато фігурантів, 84 потерпілих, 78 свідків обвинувачення, з яких 6 - засекречені свідки, і 34 свідки захисту", - повідомив Полозов.

За його словами, в листопаді судовий процес став більш інтенсивним і проходить не три, як раніше, а чотири засідання на тиждень, "щоб до триріччя (окупації - ред.) все завершити".

"На поточний момент допитано 74 свідки потерпілих, близько десятка свідків обвинувачення", - уточнив Полозов, зазначивши, що "поки ніхто з них не дав показання проти Чийгоза".

"Адже що йому інкримінується – що нібито напередодні на засіданні Меджлісу він розробив злочинний план масових заворушень, когось відправляв збирати предмети, пляшки і когось змушував кидатися на "ополченців".

Як розповів адвокат, основні показання проти його підзахисного дають важливі свідки, які йдуть під ім'ям "Іванов Іван Іванович", і дають свідчення такого роду, що "Так, я був на засіданні Меджлісу, я почув, Чийгоз сказав ось так зробити і так"  або "Так, я був там 26 числа, я бачив як Чийгоз говорив "Бий їх, бий".

За словами Миколи Полозова, одним зі свідків у справі проти Чийгоза виступає так званий глава Криму Аксьонов, який "швидше за все, в листопаді буде допитаний" і не може не прийти в суд, хоча всіляко намагається уникнути цього.

"Він намагається (уникнути – ред.), і ті особи, які його супроводжували кілька охоронців, позаштатний радник його, вже допитані, і вони не дали проти Чийгоза якихось прямих доказів. Так, вони його бачили... Він щось казав кримськотатарською. Це буде складно підвести під обвинувальний вирок", - вважає адвокат.

Полозов також повідомив, що у справі Чийгоза відсутній ключовий свідок - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Слідство не спромоглося допитати фактично ключового свідка у цій справі. І ми не можемо запросити його до суду, тому що органами ФСБ йому винесено заборону на в'їзд. Є вихід, стаття 86 КПК РФ передбачає, що адвокат має право за згодою особи провести її опитування. І в тому числі я тут (у Києві - ред.), щоб опитати Рефата Абдурахмановича", - зазначив адвокат.

За його словами, якщо суд окупаційної влади відмовиться вносити показання Чубарова в матеріали справи, він викладе їх у відкритий доступ.

"Якщо вони відмовляться його опитування внести в матеріали справи – я його дослівно внесу до клопотання, і потім у Європейському суді можна буде посилатися на це. Крім того, я планую провести опитування Чубарова використання відеозапису, і навіть якщо підконтрольний Росії Верховний суд республіки Криму відмовиться долучати, я просто викладу у відкритий доступ всі його свідчення", - розповів Полозов.

Він також заявив, що "є ще ряд осіб, яких необхідно допитати, тому що необхідно, щоб кількість свідків захисту було паритетною кількості свідків сторони обвинувачення".