Умеров розповів про похід у ФСБ: експертизи очікувані

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров 20 жовтня побував на допиті у ФСБ, де його ознайомили з результатами двох експертиз: лінгвістичною і судово-психіатричною.

Про це Умеров повідомив у Фейсбуці.

"З адвокатами був у слідчого ФСБ. Нас ознайомили відразу з двома експертизами: лінгвістичною і судово-психіатричною. Результат обох такий, як ми очікували. Лінгвістична робить висновок, що у моєму виступі по АТR 19 березня є заклик до порушення територіальної цілісності РФ, а друга, психіатрична, свідчить, що я психічних захворювань не маю", - пише Умеров.

Копії документів у ФСБ видати відмовилися.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ Росії затримала Ільмі Умерова у Бахчисараї 12 травня цього року. Проти нього російські силові органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею "сепаратизм". У серпні підконтрольний Росії "Київський райсуд" Сімферополя прийняв рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. 7 вересня Ільмі Умеров вийшов з психіатричної клініки. Зараз він знаходиться на підписці про невиїзд.

У російському правозахисному центрі "Меморіал" назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим.

У квітні 2016 року "кримський суд" визнав Меджліс "екстремістською організацією". Наприкінці вересня це рішення підтвердив Верховний суд РФ.