Адвокат засудженого в Криму майданівця вже три місяці не може оскаржити вирок

Адвокат засудженого в окупованому Криму активіста «Євромайдану» Андрія Коломійця Михайло Кушпель вже 3 місяці не може оскаржити рішення Київського районного суду міста Сімферополя.

Про це він розповів журналістам у п'ятницю на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Безпосередньо після оголошення вироку, 17 червня, тобто на 7 день після його оголошення, рекомендованим листом мною було спрямовано коротку апеляційну скаргу. Коротку, оскільки сам текст вироку я не бачив. Але у Київському районному суді конверт, в якому знаходилася моя апеляційна скарга, повернули назад нібито у зв'язку з тим, що за цією адресою цей адресат відсутній. На сьогодні, я вважаю, що суддею Бєлоусовим (який виносив ухвалу відносно Коломійця - ред.) було здійснено всілякі порушення. Тобто, його дії аналогічні тим діям, які жодним чином не відповідають статусу судді", - сказав адвокат.

За словами Кушпеля, пізніше він ще двічі відправляв рекомендованими листами апеляційні скарги, але, як стверджує, знову безуспішно.

При цьому адвокат відзначив, що через 3 місяці після оголошення вироку Київський районний суд Сімферополя йому так і не надав текст вироку. Кушпель пояснив, що вирок він отримав особисто від свого підзахисного Коломійця, якого відвідував востаннє у Криму 20 червня.

"28 червня мені рекомендованим листом суддя Бєлоусов своїм повідомленням направив вирок відносно іншого громадянина, громадянина Республіки Дагестан", - підкреслив він.

Кушпель додав, що починаючи з червня місяця і по теперішній момент він тричі звертався до так званого Верховного суду Криму і двічі до Верховного суду Росії щодо неотримання вироку від Київського районного суду міста Сімферополя. Про прийняті рішення з цього приводу йому невідомо.

При цьому адвокат підкреслив, що ухвалений вирок Коломійцю «не має нічого спільного з правосуддям». Зокрема, за його словами, у мотивувальній частині вироку суддя окрім вживання «політично мотивованих формулювань», вказує на ряд обставин, які ставлять під сумнів обгрунтованість існуючого державного устрою в Україні і торкаються абсолютно інших людей та політичних діячів України. Кушпель припускає, що такі дії судді Бєлоусова відносно Коломійця носять характер помсти. Захисник це пояснює і тим, що наразі Генпрокуратура України розслідує у тому числі і проти Бєлоусова справу за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

"Я прямо вказував у зверненні до Слідчого комітету Росії, до голови Верховного суду та до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії, що можливо дії судді Бєлоусова (стосовно громадянина України Коломійця - ред.) носили характер помсти", - сказав він.

За словами керівника Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, їй відомо, що після оголошення вироку Коломієць продовжує знаходитися в СІЗО у Сімферополі. Вона додала, що сам Коломієць протягом 10 днів з моменту оголошення вироку також написав апеляційну скаргу.

"Ми перевіряли так званий Київський районний суд Сімферополя і у справі(Коломійця - ред.) вказано, що «вирок оскаржується». У зв'язку з цим робимо висновок, що вони хоч якось сприйняли ці скарги", - сказала вона.

Кушпель вважає, що в окупованому Криму процес оскарження вироку може затягнутися надовго.

"Виходячи з практики спілкування з цим судом, я думаю, безмежна кількість часу... Оскільки норми кримінального кодексу, конституції Росії, вони таким ось чином ігноруються, тому у мене ніяких коментарів з цього приводу немає. Я вважаю, що це може відбуватися вічно", - відзначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня Київський районний суд міста Сімферополя засудив українського активіста Євромайдану Андрія Коломійця на 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Україна не визнає рішення суду в окупованому Росією Криму про засудження Коломійця.

За версією російського слідства, Коломієць, нібито будучи членом «екстремістської організації "Українська повстанська армія" (УПА), у ході масових протестів у Києві у січні 2014 року вчинив замах на життя двох співробітників кримського спецпідрозділу "Беркут", закидавши їх пляшками із запальною сумішшю».