Умеров пояснив свій арешт "істерією" окупантів

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якого затримали в Криму й вручили підписку про невиїзд, пояснив дії російських спецслужб "істерією" напередодні Дня депортації кримських татар.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ця справа й раніше могла з’явитися, але напередодні 18 травня – Дня депортації – відбувається чергова істерія, щоб кримських татар тримати в страху і в заціпенінні", - заявив він.

Умеров розповів про звинувачення окупантів і наголосив, що не винен і доводитиме це в суді.

"12 травня мені принесли повістку, запросили на бесіду до ФСБ. У документі нічого не говориться про звинувачення, але в розмові зі слідчим з'ясувалося, що йдеться про один-єдиний сюжет кримськотатарською телевізійному каналу АТР (ефір від 19 березня), де нібито публічно я закликав до якихось дій, що загрожують територіальній цілісності Росії", - зазначив він.

Умеров запевнив, що звинувачення в екстремізмі - абсурдні.

"Я міг говорити про повернення Криму до складу України, міг говорити, що ми не визнаємо юрисдикції Росії в Криму, але у мене в лексиконі немає слів і закликів про насильство", - сказав заступник голови Меджлісу.

Умеров додав, що за результатами обшуків у нього вдома нічого незаконного не знайшли.

"Думаю, це була формальність, яка необхідна для того, щоб запустити кримінальну справу", - сказав він.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.