У Мінкультури розповіли про підготовку до 18 травня

У Міністерстві культури напередодні відбулася нарада з організації виконання Плану заходів щодо вшанування Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ухваленого розпорядженням Уряду 5 травня № 348.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Кримськотатарський народ в сучасних реаліях змушений переживати ситуації, близькі до геноциду 1944 року. Тема депортації кримських татар особливо боляче звучить в контексті анексії Криму, спробі заборонити Меджліс кримськотатарського народу та переслідування українців окупаційною владою півострова. Тож, як колись з громадського сектору, так і тепер - як очільник культурного відомства, я завжди підтримуватиму кримськотатарський народ у їх боротьбі за волю, культуру та право жити на своїй землі", - зазначив міністр культури Євген Нищук, відкриваючи нараду.

Учасники наради окрему увагу приділили проведенню пам'ятних заходів 18 травня, зокрема вечора-реквієму в Національній опері України імені Тараса Шевченка та мітингу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу на Майдані Незалежності (відбудеться по завершенні заходу у Національній Опері).

У нараді взяли участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, Мінкультури, МЗС, Мінсоцполітики, Міністерства освіти і науки, Міністерства інформаційної політики, Міністерства інфраструктури, КМДА та Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що відповідно до затверджено Плану заходів щодо вшанування Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, буде проведено цілу низку  шанобливих  заходів.

Так у м. Києві буде розміщений вагон зразка 1930-40 рр. з організованою у ньому стилізованою фотовиставкою на тему депортації кримськотатарського народу, у Національному музеї історії України організовано виставку картин Рустема Емінова із серії «Депортація» та показано мультимедійну інсталяцію «Унутма», проведено стилізовані фотовиставки. Також в рамках заходів відбудеться соціально-інформаційна кампанія під назвою «STOP геноцид кримськотатарського народу» і телемарафон, присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Окрім того, темі депортації, геноциду кримських татар і осіб інших національностей, частину ефірів присвятять державні засоби масової інформації, у телеефірі буде презентовано документальний фільм «Киримоглу: Боротьба одного народу». Тематичні заходи відбудуться також у загальноосвітніх, середньоспеціальних  та вищих навчальних закладах України, серед іншого для студентів та учнів буде продемонстровано фільм «Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва.