Україна може й повинна розслідувати депортацію кримських татар - експерт

Україна може стати ініціатором розслідування факту депортації кримськотатарського народу. Таке право їй дає міжнародна конвенція 1949 року про захист цивільного населення, що стало жертвою війни.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив завідувач сектором Інституту законодавства ВР України Борис Бабін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародна конвенція 1949 року (Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення, жертв війни. - Ред.) не тільки тлумачить факт геноциду, а й зобов'язує громадян потерпілої держави переслідувати геноцид. Тому Україна не тільки може, а й повинна почати розслідування факту депортації кримських татар", - заявив Бабін.

Тим більше, наглосив експерт, що "депортація кримськотатарського народу триває, так як в місцях заслання в Узбекистані продовжують залишатися близько 200 тисяч депортованих кримських татар та їхніх нащадків, і окупаційна влада у Криму перешкоджає їх поверненню на батьківщину".

Як вважає Бабін, необхідність розслідування цього факту обгрунтовується й тим, що в Криму існує загроза нової депортації кримських татар.

"Найбільш ефективним було б провести розслідування, поки є живі свідки депортації, які можуть надати відповідні докази і будуть використані в процесах, ... але, незважаючи на це, СБУ довгі роки не порушує кримінальну справу за даним фактом, хоча юридична база для цього в Україні є", - стверджує правник.

За його словами, у грудні 2015 року прокуратура АРК порушила справу за статтею "геноцид" (ст.4 КК України), "але статус цієї справи необхідно було б підняти хоча б до рівня військової прокуратури".

Як зазначив завідувач сектором Інституту законодавства ВРУ, в даний час ведуться необхідні слідчі заходи, залучаються волонтери з метою пошуку потерпілих, свідків і підозрюваних у даній справі.

18 травня 1944 року за наказом Сталіна з Криму в регіони Середньої Азії та на Урал були депортовані кримські татари. В ході депортації і у перші роки у вигнанні загинуло 46,2% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР, на початку 90-х років, в український Крим почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова РФ становила близько 300 тисяч осіб або 13% населення Криму.