Швеція дозволила завдавати удари по Росії наданою Україні зброєю

Швеція дозволила використовувати поставлену Україні зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє шведське видання Hallandsposten.

Журналісти надіслали відповідний запит міністру оборони Швеції Полю Йонсону й отримали таку відповідь: «Україна є об'єктом неспровокованої і незаконної агресивної війни з боку Росії. Згідно з міжнародним правом, Україна має право захищатися за допомогою воєнних дій, спрямованих проти території супротивника, якщо ці дії відповідають законам і звичаям війни. Швеція підтримує міжнародне право і право України на самозахист».

На думку видання, межі оборони України мають встановлюватися міжнародним правом, а не самочинно запровадженими обмеженнями союзників України, які коштують життя українців. Шведський уряд повинен аргументувати цю позицію іншим західним країнам, причому не лише за зачиненими дверима, а й публічно, зазначає Hallandsposten.

Читайте також: Швеція надасть $7 мільярдів військової допомоги Україні впродовж трьох років

Саме так можна формувати громадську думку… і змушувати держави відмовлятися від необґрунтованих позицій, ідеться в публікації.

Як повідомляв Укрінформ, раніше дозвіл на використання своєї зброї Україною на території РФ надала Велика Британія. Генсек НАТО Єнс Столтенберг також звернувся до країн-союзників зняти встановлені раніше обмеження. У США з цього приводу триває дискусія.

Фото: BAE Systems