Оточення Байдена хоче переконати його дозволити атакувати Росію зброєю зі США - ЗМІ

Держсекретар США Ентоні Блінкен, а також кілька інших представників близького оточення Джо Байдена формулюють пропозицію, щоби переконати президента дозволити українцям бити американською зброєю по об’єктах в Росії.

Про це йдеться в публікації The New York Times із посиланням на джерела в адміністрації США, передає Укрінформ.

«З подачі Держдепартаменту зараз в адміністрації точаться бурхливі дебати щодо пом’якшення заборони – щоби дозволити українцям вражати ракетні та артилерійські пускові майданчики безпосередньо за російським кордоном», - зазначає видання.

При цьому вказується, що цієї позиції дотримується особисто держсекретар Ентоні Блінкен після візиту до Києва цього місяця. Його ставлення до застосування американської зброї змінилося, оскільки російські сили розмістили зброю прямо на кордоні з Україною в рамках наступу на Харків. Причому, росіяни усвідомлюють, що українці не зможуть застосовувати потужне західне озброєння для того, щоби упередити наступальні дії.

Читайте також: США готують новий пакет військової допомоги Україні на $275 мільйонів - ЗМІ

Видання також пише, що дозвіл ЗСУ застосовувати по Росії зброю зі США підтримує і певна кількість представників найближчого оточення президента Байдена, однак наразі невідомо, скільки саме.

Поки що конкретна пропозиція не представлена особисто президентові США та продовжує формулюватися – з огляду на дуже обережний підхід глави Білого дому до цього питання, зауважує видання.

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон під час недавнього візиту до Києва заявив, що Україна «абсолютно має право завдавати ударів по Росії у відповідь» з використанням західної зброї.